Pálinkás szerint jövő áprilisban lehet új alkotmány

Pálinkás József szerint a parlament jövő áprilisban fogadhatja el az új alkotmányt; a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában arról is beszélt, hogy felesleges az alkotmányba beleírni olyan részleteket, amelyeket később csak alkotmánymódosítással lehet megváltoztatni.

hirdetés

Pálinkás József – az új alkotmány koncepciójának kidolgozására a kormányfő által felkért társadalmi bizottság tagja – azt mondta: az alkotmánynak szabályoznia kell a hatalommegosztás rendszerét, a hatalmi ágak elválasztását, az alapvető jogokat és az állam felépítését, működését.

Véleménye szerint ebben is van a jelenlegi alkotmánynak hiányossága. Mint mondta, felesleges az alkotmányba beleírni olyan részleteket, amelyeket később csak alkotmánymódosítással lehet megváltoztatni. Miért kell az alkotmányt módosítani ahhoz, hogy a kormányban miniszterelnök-helyettesek legyenek – említett példát.

Pálinkás József szerint az alkotmány preambulumában “egy felhatalmazó rendelkezésnek, egy értékválasztásnak és a magyar történelemre, a magyar államiság folytonosságára való utalásnak kell szerepelnie”.

Orbán Viktor május 29-i miniszterelnökké választása után néhány nappal kért fel hat szaktekintélyt, hogy hozzanak létre egy olyan testületet, amely mellette fog működni, és az új alkotmány koncepcióját fogja kidolgozni.

A felkért szakemberek Boross Péter volt kormányfő, Pálinkás József, az MTA elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, Schöpflin György, aki szintén fideszes EP-képviselő, Stumpf István volt kancelláriaminiszter és Pozsgay Imre volt államminiszter. (Stumpf István később – mivel alkotmánybíróvá választotta a parlament – kilépett a testületből.)