Pályázat utcai szociális munka és krízisközpontok támogatására

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) pályázatot hirdet a támogató szolgáltatást, a közösségi ellátásokat, alacsony küszöbű szolgáltatást, utcai szociális munkát és krízisközpontot működtető szolgáltatók befogadására az ellátó rendszerbe és állami támogatására – közölte a minisztérium a kormány honlapján szombaton.

hirdetés

A rendelkezésre álló keretösszeg mintegy 6,5 milliárd forint.

A pályázatok beadási határideje 2011. szeptember 23. Minden szolgáltatásra külön pályázatot kell benyújtani. Az idén benyújtható pályázatok esetében a befogadott szolgáltatóknak 2012. január 1-jétől 2014. december 31-ig kell folyamatosan teljesíteniük a kiírás feltételeit.

A pályázat lebonyolításával a Nefmi a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt bízza meg.

A kormány nemrég döntött a krízisközpontok és az utcai szociális munka állami finanszírozásának átalakításáról. A Nefmi július 22-én közölte, hogy a jövőben a szociális munka és a krízisközpontok forrásait pályázati úton három évre kiválasztott szolgáltatók útján kívánja biztosítani a kabinet. Az állam csak konkrét szolgáltatásokat finanszíroz majd, így a támogatás mértéke azok minőségétől függ. Ennek érdekében az utcai szociális munka jövő év január elsejével kikerül a kötelező önkormányzati feladatok közül, pályázati úton elnyerhető, központilag finanszírozott szolgáltatássá válik.

A most megjelent pályázati kiírás szerint pályázatot nyújthatnak be működési engedéllyel rendelkező vagy új működési engedélyt kérő fenntartók.

A pályázat elbírálásánál előnyben részesül az a pályázó, amely a benyújtás időpontját megelőzően pályázati úton elnyert, állami finanszírozásban részesült az adott szolgáltatásra, továbbá amely hálózatban működik, vagy ellátatlan, illetve alacsony ellátottságú területre nyújt be pályázatot.

Utcai szociális munka esetén előnyt élvez az a fenntartó, amely e tevékenységét 2011. január 1-je előtt jogerőre emelkedett működési engedéllyel végzi, és amely megfelelő háttérintézménnyel (szállásnyújtás, nappali ellátás) rendelkezik.

Krízisközpont működtetésére olyan fenntartó pályázhat, amely a megyében családok átmeneti otthona működési engedéllyel rendelkezik.