Parlamenti gyermekkarácsony az esélyegyenlőség nevében

Az esélyegyenlőség nevében összesen 804 gyermek érkezett magyarországi és határon túli településekről az ország házába, hogy részt vegyen vasárnap délelőtt a hagyományos Parlamenti Gyermekkarácsonyon.

hirdetés


A gyerekek 60 magyarországi és 45 erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, illetve horvátországi településről érkeztek az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) által szervezett, hagyományosnak számító ünnepségre.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, a NGYSZ elnöke a Parlament főlépcsőjénél kialakított színpadon fogadta a gyerekeket, majd egy napra jelképesen átadták az Országház kulcsát, így az “irányítást is” a gyermek házelnöknek és az alelnököknek.

Ezt követően kezdetét vette a színes, zenés programsorozat, amelynek során fellépett a Péterfy Bori & Love Band, a Megasztár című tehetségkutató verseny énekesei, és az Operettszínház előadói.

A délután során a gyermekek számos színes, játékos programon vehetnek részt. A Parlament felsőházi termében például Gubás Gabi és zenekara előadásában a Bio-Mesekoncert című előadást tekinthetik meg, a Vadász-teremben pedig kipróbálhatók a Csodák Palotája és az Ability Park játékai és erőpróbái. A gyerekek átélhetik például azt is, milyen nehéz mozgáskorlátozott társaiknak a kerekesszékes közlekedés.

Fellép a sérült előadókból álló Nemadomfel együttes is, a Kaláka együttes pedig karácsonyi koncertet ad. Az Országgyűlés kis vendégei legendás sportolókkal, például Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázóval, Erdei Zsolt ökölvívóval, Pásztory Dóra paralimpikon úszóbajnokkal vagy Béres Alexandra fitnessvilágbajnokkal is találkozhatnak.