Parlamenti választásokat tartanak Koszovóban

Koszovóban vasárnap reggel hét órakor megkezdődtek a parlamenti választások: a Szerbiából kiszakadt ország 120 tagú parlamentjének helyeiért 29 párt és polgári szerveződés küzd, s mintegy 1,6 millióan adhatják le rájuk a szavazataikat, közülük 70 ezren először voksolnak.

A pristinai törvényhozásban tíz hely a kisebbséget alkotó szerbeknek van fenntartva, de megfigyelők arra számítanak, hogy a bojkottot hirdető vezető politikusaikra hallgató szerbek – 120 ezren élnek Koszovóban – nem mennek el voksolni. A kormányzási válság miatt kiírt választás esélyese Hashim Thaci miniszterelnök Koszovói Demokrata Pártja, de nem valószínű, hogy abszolút többséget tud szerezni.

Fő riválisa korábbi koalíciós partnere, a Fatmir Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Liga, amelyet belharcok osztanak meg.

A harmadik legerősebbnek tartott politikai erő a Szövetség Koszovó Jövőjéért, amelyet meggyengít az, hogy vezetője, a gerillavezérből politikussá lett Ramush Haradinaj a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt áll háborús bűntettek vádlottjaként.

A 2280 szavazókörlet közép-európai idő szerint este hét óráig tart nyitva.

Hirdetés