Pécs pozitív mérleget vont az EKF-ről Berlinben

Egybehangzóan pozitív mérleget vontak Pécs város illetékesei hétfőn Berlinben az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 címhez kapcsolódó programokról és beruházásokról. Egy friss felmérés szerint a pécsiek 85 százaléka elégedett az EKF-hez kapcsolódó programokkal, rendezvényekkel.

hirdetés

Idén jelentősen megnőtt a baranyai megyeszékhelyre látogató bel- és külföldi turisták száma, előnyére változott Pécs arculata, a beruházások, köztük az autópálya kiépülése növelték a város vonzerejét – fogalmazott Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hétfőn a berlini magyar nagykövetség épületében tartott sajtótájékoztatón.

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója beszámolt a kulturális fővárosban idén lezajlott több mint 400 rendezvényről, amelyek helyszíne nem csak a városközpont volt. Mint kifejtette, az EKF programjain keresztül a város szorosabbra fűzte kulturális kapcsolatait a szomszédos Horvátországgal, Szerbiával, illetve Bosznia-Hercegovinával. A tervek szerint ezt az együttműködést a jövőben más területekre is ki akarják terjeszteni.

Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviseletének vezetője az idegenforgalom látványos fellendülését emelte ki. Szólt arról, hogy tavalyhoz viszonyítva idén 75,7 százalékkal emelkedett a turisták által Pécsett töltött vendégéjszakák száma, míg a vendégszám 68,4 százalékos növekedést mutat 2009-hez képest. Megemlítette azt is, hogy a német sajtóban több mint 150 cikk jelent meg idén Pécsről, és számos német tévécsatorna (MDR, ntv, Hessen-TV) sugárzott a baranyai várost bemutató filmeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy december 31-én ugyan véget ér Pécs európai kulturális fővárosként betöltött szerepe, ám a programok 2011-ben is folytatódnak. Ennek keretében jövőre fogják megnyitni a Zsolnay porcelángyár egykori területén kialakított Zsolnay Kulturális Negyedet, ahol a híres manufaktúra több száz, részben muzeális értékű terméke lesz látható. A kiállítandó darabokat több nyugat-európai országban szerezte be egy amerikai gyűjtő, és tőle vásárolta meg nemrég Pécs városa.