Pluszpénzt akar Lázár a Lakitelek Népfőiskolának

Növelné a Lakitelek Népfőiskola költségvetési támogatását a Fidesz frakcióvezetője a jövő évi büdzséhez csütörtökön benyújtott kapcsolódó módosító indítványában. A politikus támogatná a Magyar Rákellenes Ligát és az Ipartestületek Országos Szövetségét (Iposz) is.

hirdetés

Lázár János a Lakitelek Népfőiskola tervezett 200 millió forintos támogatását – az áfabevételekből – 50 százalékkal emelné, indoklása szerint hozzájárulva ezzel egyrészt a népfőiskola napi működési költségéhez, másrészt a Kárpát-medencei népfőiskolai programok – például népfőiskolai központok kialakítása, kisiskolák tehetségkutató programjai és közéleti felkészülést szolgáló kollégiumok – finanszírozásához.

A kormánypárti frakcióvezető 30 millió forintot adna a Magyar Rákellenes Ligának, amelynek eredetileg nem szántak pénzt a büdzsében. Lázár János indoklásában egyebek mellett azt írta: a rákellenes liga tevékenysége a széles körű felvilágosításra és a személyes tanácsadásra irányul, ezzel segíti a rákbetegeket a gyógyulásban, illetve az egészséges embereket a rák megelőzésében.

Emlékeztet, hogy 2010 előtt megszűnt a rákellenes civil tevékenység közvetlen költségvetési támogatása, a mostani javaslata azonban 30 millió forinttal támogatná a Magyar Rákellenes Ligát. A pénzt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettségből és az egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra szánt forrásból biztosítaná.

Az eredetileg ugyancsak költségvetési támogatás nélküli Ipartestületek Országos Szövetségének a Fidesz frakcióvezetője 45 millió forintot adna a Mehib Zrt. által végzett biztosítási tevékenységnek a fizetési kötelezettségéből. Lázár János javaslatát azzal magyarázza, hogy az Iposz a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége, a kkv-szektor fejlődését elősegítő szövetség támogatásával pedig a hatékony működés elősegítése a cél.