Pokolgépes robbantások Mexikóban

Autókba rejtett pokolgépek robbantak pénteken az észak-mexikói Victoria városban, a mesés üdülőparadicsomban, Acapulcóban pedig tizennégy meggyilkolt embert holtteste találták. A drogkartellek ügyeit vizsgáló újságírók és rendőrök nyilvánvaló megfélemlítési kísérleteként egy-egy autóba rejtett, távirányítású robbanószerkezet lépett működésbe a Televisa nevű televízió székháza és egy rendőrkapitányság előtt Tamaulipas szövetségi állam fővárosában, Victoriában.

hirdetés

A helyszín 150 kilométerre fekszik San Fernando várostól, ahol kedden találták meg 72 illegális bevándorló holttestét. A két merényletben senki nem sebesült meg, csak anyagi károk keletkeztek.

Egybehangzó vélemények szerint az egymással harcban álló Zetas és a Golf nevű drogkartellek állnak a bűncselekmények hátterében. A Golfból kivált maffiózók bűnszövetkezete a Zetas emberhiánnyal küzd, ezért megpróbálja rávenni a Mexikón keresztül az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlókat, hogy álljanak be közéjük. Az egyetlen túlélő elmondása szerint kétezer dollárt ajánlottak például annak az 58 férfinak és 14 nőnek is, akik a hét elején életükkel fizettek az elutasító válaszért. 

Brazília, Ecuador, Salvador és Honduras konzuljai irataik alapján eddig 31-et azonosítottak a 72 halott közül. A legtöbben, 14-en Hondurasból, 12-en Salvadorból, négyen Guatemalából, egy áldozat pedig Brazíliából származik. Valószínűleg drogkereskedők végeztek pénteken San Fernandóban is két nyomozóval, akik éppen ezen az ügyön dolgoztak. 

Juárez városban kilenc elszenesedett holttestet találtak a Chihuahuába vezető autópálya mentén, egy híd alatt pedig két, golyóval kivégzett férfi tetemére bukkantak rá. Monterrey városban viszont négy bérgyilkost lőttek agyon mexikói katonák egy juárezi lövöldözés után. Az amerikai kormány azt tanácsolta a Monterreyben működő konzulátus személyzetének, hogy vigyék el gyermekeiket a városból, miután emberrablók egy elit magániskola tanulóit akarták túszul ejteni.