Polgárháború? “Líbia válaszúthoz érkezett”

Hétfő virradóra Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető, Moammer Kadhafi második legidősebb fia televíziós beszédében kijelentette: Líbia a polgárháború szélére sodródott és egy nemzetközi összeesküvés célkeresztjébe került.

hirdetés

Szaif al-Iszlam Kadhafi azt mondta, hogy a hadsereg apja mögött áll, és Moammer Kadhafi irányítja a csatát Tripoliban. “Győzni fogunk, leszámolunk a zendülőkkel” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a hadseregnek most különösen jelentős szerepe van a biztonság megteremtésében, mert Líbia egysége és stabilitása a tét.

Kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát a külföldi média eltúlozta. Szaif al-Iszlam Kadhafi többször is 84 halálos áldozatot emlegetett. Időközben a Human Rights Watch emberjogvédő szervezet már 233-ra tette líbiai erőszakcselekményekben meghalt emberek számát.

Elismerte ugyanakkor, hogy a hadsereg és a rendőrség követett el hibákat. Nem voltak felkészülve arra, hogy feldühödött emberekkel szálljanak szembe.

“Líbia válaszúthoz érkezett: vagy megegyezünk még ma a reformokról, vagy nem 84 halálos áldozatot, hanem több ezer embert fogunk siratni, és egész Líbiában patakokban folyik majd a vér” – mondta az ifjabbik Kadhafi.

Televíziós beszédében bejelentette: hétfőn összehívják az Általános Népi Kongresszust, vagyis a parlamentet. Az ülésén reformok megvalósításáról, valamint egy alkotmány-előkészítő bizottság létrehozásáról lesz szó.

Közölte, hogy egyetértett és megértette a politikai szervezetek, a szakszervezetek és a jogászok által világosan megfogalmazott követeléseket. Ezek nem jelentenek problémát. Megértjük és elfogadjuk véleményüket – mondta.

A 37 éves Szaif al-Iszlam Kadhafiról sokan azt tartják, hogy ő az egyetlen személyiség, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban.

Mintegy 40 perces beszéde után – az AFP francia hírügynökség egyik tudósítójának jelentése szerint – Tripoli központjából és más városnegyedekből is heves lövöldözés zaja hallatszott.