Prognózis: idén 15 százalékkal nő az új autók piaca

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete azzal számol, hogy az idén 15 százalékkal 52 ezerre nő a forgalomba helyezett új autók száma – mondta Erdélyi Péter, a szervezet ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Az MGE szerint a 2012-re elfogadott adójogszabályok összességében segíthetik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek azonban a gyenge forint szabhat jelentős gátat.

Az egyesület előrejelzése szerint a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma 5 százalékkal 12 ezerre nő 2012-ben, a motorkerékpároké 32 százalékkal 2.500-ra, míg a nagyhaszon járművek esetében 12 százalékos csökkenéssel számolnak, azt várják, hogy összesen 3.800 nagyhaszon járművet helyeznek majd forgalomba az idén.

Erdélyi Péter beszámolt arról is, hogy a 2011. évi gazdasági folyamatok nem támogatták az új gépjármű forgalomba helyezéseket. Mint mondta, 2011-ben a túltöltött piac utáni korrekció folytatódott. Szerinte nem várható jelentősebb változás, a magán vevők a használt autók felé mozdultak, és mozdulnak. Visszaesett a szolgáltatói tevékenység, az autósok elpártoltak a márkaszervizektől és a legális javítóktól, erősödött a feketegazdaság, egyre terjed az ellenőrizetlen alkatrészek beépítése.

Tavaly a cégautó részarány és volumen 70 százalékra nőtt – tette hozzá.

A változások közül örvendetesnek nevezték, hogy 2012-ben lehetővé válik a 125 köbcentiméteres, maximum 11 kilowatt teljesítményű robogók vezethetősége B kategóriás jogosítvánnyal, ami fellendítheti a legális robogó piacot.
Különösen fontosnak tartották a regisztrációs adó csökkentését, a cégautó adó szerkezetének változtatását, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet áfa visszaigénylési tilalmának megszüntetését.

Hanczár Zsolt, a Magyar Lízingszövetség elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: a jogszabályváltozások hatására a készpénzért vagy hitelre történő vásárlás az idei évtől lényegesen drágább megoldás lehet, mint a nyílt végű pénzügyi lízing vagy tartós bérleti konstrukció, azon személygépjárművek esetén, amelyeket igazolhatóan céges használatra terveznek igénybe venni.