PSZÁF: óriási előrelépés a THM mértékét maximáló jogszabály

Óriási előrelépés a lakossági hitelezés terén az április 1-től életbe lépett, a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét maximáló jogszabály – mondta Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke a nyíregyházi pénzügyi tanácsadói iroda átadása alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen pénteken a nyírségi nagyvárosban.

hirdetés

Az új szabályozás szerint az április elsejét követően megkötött szerződéseknél a pénzügyi intézmények nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, amelynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, vagyis a 31 százalékot.

Balogh László ezzel kapcsolatban kifejtette: a termékek túlnyomó többségénél ez rendben van, de akadnak olyan szolgáltatók is, amelyek ezt a rendelkezést még nem tartják be.

Ezért a felügyelet az új szabályozás érvénybe lépését követő egy hónapon – azaz lényegében napokon – belül vizsgálatot fog indítani a pénzügyi szolgáltatóknál – közölte a PSZÁF alelnöke. A kezdeményezés célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében meghozott rendelkezést minden érintett pénzügyi szolgáltató betartsa, az előírásoknak pedig a rendelkezésre álló eszközeivel fog érvényt szerezni a pénzügyi felügyelet.

Balogh László szólt arról is, hogy április elsejétől a hiteladósok megsegítését célzó több törvény is életbe lépett, ilyen például a transzparens árazásról szóló szabályozás. Ennek lényege, hogy a bankok a hitelszerződések felajánlásakor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni; az új jelzáloghitelek kamatát vagy a referencia kamatláb változásához kell kötni, vagy pedig fix kamatozást kell alkalmazni.

Kevésbé közismert, hogy ez lehetőség a régi hitelszerződésekre is vonatkozik, azaz mindenkinek joga van a meglévő élő szerződéseit 2012. augusztus 31-ig az új típusú transzparens árazásnak megfelelően átalakíttatni, de ekkor az ügyfélnek kell jelentkeznie a bankjánál – emlékeztetett a PSZÁF alelnöke. Ezzel a jelenlegi hitelkonstrukció költség- és díjmentesen átalakítható az átláthatóbb árazást biztosító szerződéssé.

A sajtótájékoztató keretében nyitották meg a nyíregyházi pénzügyi tanácsadói irodát. A Nyíregyháza mellett további 10 megyeszékhelyen létrehozott irodák célja, hogy a fogyasztók ne csak Budapesten, a PSZÁF ügyfélszolgálatán kaphassanak pénzügyi tanácsokat, segítséget, hanem minél több vidéki helyszínen is elérhetőek legyenek a szolgáltatások.

A helyi irodát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezték be – közölte Hajnal Zsolt, az országos hálózat működtetéséért felelős Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) elnöke. Az egyesület vezetője az MTI kérdésére elmondta: a tavaly áprilisban megalakult nyolc irodához egy év alatt több mint ötezer pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos megkeresés érkezett.

A pénzügyi felügyelethez éves szinten nagyságrendileg 50 ezer ilyen jellegű megkeresés érkezik, ami a kísérleti jelleggel létrehozott tanácsadói hálózat 5 ezres eredményével együtt szép teljesítménynek számít – fűzte hozzá a PSZÁF alelnöke.