Putyin és Medvegyev a Manyezs téren ünnepelt

Nem adjuk senkinek a győzelmet – jelentette ki vasárnap Dmitrij Medvegyev a moszkvai Manyezs téren Putyint ünneplő tömeg előtt.

hirdetés

Az államfő kísérte fel az emelvényre Vlagyimir Putyint, aki kijelentette: “bebizonyítottuk, hogy senki nem erőltethet ránk semmit”.

“Nem sikerül elérni céljukat azoknak, akik az orosz államiságot es a hatalmat akarjak tönkretenni, győzni fogunk” – hangsúlyozta az elnökválasztáson magabiztosan vezető politikus a mintegy százezer ember előtt.

A központi választási bizottság közép-európai idő szerint 21 órakor közzétett adatai szerint a szavazatok 45 százalékának feldolgozottságánál Vlagyimir Putyin 64,03 százalékkal vezetett az államfőválasztáson.

Az orosz főváros több központi helyét jó előre lefoglalták a Putyin-párti szervezetek. Csak a kormányfőt jelölő Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezete, az Ifjú gárda kilenc rendezvényre kért és kapott engedélyt a moszkvai hatóságoktól.

A Nasi (Mieink) mozgalom szervezte az ünneplést a Manyezs térre, ahol Putyin és Medvegyev megjelent.

Az ellenzéki mozgalmak hétfőn a Puskin térre vonulhatnak ki, mert a hatóságok szerint másutt akadályoznák a forgalmat.

A vasárnap esti koncerttel egybekötött ünnepi megmozduláson a Putyint támogatók a környező utcákat is elözönlötték, a főváros polgármesteri hivatala pedig korábban figyelmeztette az autósokat, ne közlekedjenek a központ felé a várható tömeg miatt.

Putyin hívei hétfőn is utcára vonulnak azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ellensúlyozzák a “narancsosokat”, akikre a kormányfő-elnökjelölt is utalt vasárnapi, Manyezs téri rövid felszólalásában.

Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere a héten kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a kijevihez hasonló események megismétlődjenek az orosz fővárosban. Azt mondta: Moszkvában biztosan nem lesz Majdan, amely a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom jelképévé vált kijevi Függetlenség tere népszerű elnevezése.

Az egyik ellenzéki csoport tagjai csütörtökön aszfaltra rögzíthető sátrakat akartak osztani a Puskin téren, de a rendőrség megakadályozta akciójukat.