Putyin jó állást ígér a kitoloncolt orosz kémeknek

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tisztes állásokat ígért az Egyesült Államokból a közelmúltban kitoloncolt orosz kémeknek. Putyin az ukrán elnökkel folytatott szombati tárgyalásai után, Viktor Janukovics foroszi nyári rezidenciáján újságírói kérdésre megerősítette, hogy találkozott a deportált orosz “felderítőkkel”.

hirdetés

Az orosz kormányfő – aki egykor a KGB tisztjeként sokáig dolgozott az NDK-ban, Drezdában – beszámolója szerint “az élet dolgairól beszélgettek”, és a szovjet felderítők népszerű dalait énekeltek együtt. A találkozón ott volt Anna Chapman is – mondta el Putyin.

Az orosz Mata Hariként is emlegetett, a The New Times című amerikai lap által vörös hajú szépségnek és a végzet asszonyának nevezett Anna Chapman Anna Kuscsenko néven született, egyes források szerint szovjet diplomata, más források szerint magas rangú hírszerző tiszt gyermeke. Öt évig élt Nagy-Britanniában férjével, a brit Alex Chapmannel, majd elváltak. Idén februárban telepedett le New Yorkban.

Bécsben július 9-én volt a kémcsere: a hidegháború vége óta példátlan ügyletben az Egyesült Államokban őrizetbe vett és kiutasított tíz orosz ügynököt adtak ki Moszkvából érkezett négy oroszért, akiket a nyugati országok javára folytatott kémkedésért ítéltek el korábban Oroszországban.

Az orosz kormányfő újságíróknak nyilatkozva újólag arról beszélt, hogy egyértelmű árulás történt, “s az árulók mindig rosszul végzik…”. Putyin azt is megerősítette, hogy név szerint ismeri az összes árulót, de elutasította azt a kérdést, hogy készül-e megbüntetni őket.

Putyin meggyőződését hangoztatta, hogy a hazatért orosz kémek tisztes álláshoz jutnak, és teljes és érdekes életet élnek majd.