Rába-részvények: még egy hétig él a vételi ajánlat

December 12-én, hétfőn 15 óráig lehet felajánlani értékesítésre a Rába részvényeket az ország 80 UniCredit fiókjában – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kedden az MTI-vel.

hirdetés

Az MNV által a Rába-részvényekért ajánlott 815 forintos ajánlati ár 31 százalékos prémiumot jelent az ajánlati időszakot megelőző tőzsdei árfolyamhoz képest – emeli ki a közlemény.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt három hét során elemzői és piaci konszenzus alakult ki annak kapcsán, hogy az MNV Zrt. árajánlata vonzó és reális a jelenlegi nemzetközi iparági és tőkepiaci környezetben, amelyet a részvények nyilvános vételi ajánlat bejelentését követő árfolyammozgása is alátámaszt. (A Rába részvényei kedden délután 773 forinton forogtak a tőzsdén.)

Az MNV Zrt. és az UniCredit Bank azt javasolja, hogy az ügylet iránt érdeklődő részvénytulajdonosok ne várjanak az utolsó pillanatokra, az ilyen esetekben ugyanis megszokott, hogy a határidő közeledtével elfogadási hullám alakul ki.
Arra is felhívják a figyelmet, hogy a határidő elmulasztása esetén fennállhat a veszély, hogy a későbbiekben a csökkenő közkézhányad és a lehetséges tőzsdei kivezetés miatt azon befektetők, akik most nem értékesítik részvényeiket, sokkal nehezebben és valószínűleg alacsonyabb áron tudják azt megtenni.

A Magyar Állam – a DRB Hicom által felajánlott tulajdoni hányadot figyelembe véve – jelenleg 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyással rendelkezik a Rába Járműipari Holding Nyrt-ben. Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben, ezzel a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 8-án hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyilvános vételi ajánlatát a Rába Járműipari Holding Nyrt. Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott törzsrészvényeire, a felvásárlás november 11-én indult.

Az ajánlat elfogadásának jogi és adminisztratív feltétele, hogy a részvénytulajdonosok a tulajdonukban lévő Rába-részvényeket az ajánlati időtartamon belül az UniCredit Banknál előzőleg nyitott értékpapírszámlájukra transzferálják, valamint aláírva leadják a bankfiókokban található elfogadó nyilatkozatot. A részvénytulajdonosoknak a számlanyitással és az ajánlat elfogadásával kapcsolatosan az UniCredit nem számít fel semmilyen jutalékot. A tranzakció lezárása és a felajánlott részvények ellenértékének kifizetése a vonatkozó versenyhivatali jóváhagyást követő 5 munkanapon belül válik esedékessé.

Az elfogadó helyek listája és a szükséges nyomtatványok elérhetők a BÉT, a PSZÁF, az UniCredit Bank és az MNV Zrt. honlapjain, továbbá az UniCredit Bank kijelölt fiókjaiban.