Rácz Jenő: nő az újszülöttek életesélye

A veszprémi Csolnoky kórházban a több száz millió forintos fejlesztésnek köszönhetően nő az intenzív ellátásra szoruló csecsemők életesélye – mondta Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

hirdetés

Közlése szerint ez a harmadik európai uniós projekt, amelynek köszönhetően fejlődik a Veszprém megyei kórház. Az intézmény a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) és az intenzív neonatológiai osztály műszaki fejlesztéséhez csaknem 240 millió forintot nyert el uniós forrásból, így az önrésszel együtt 266 milliós beruházást kezdhetnek meg – ismertette a főigazgató.

Szabó Éva projektmenedzser felidézte: az osztály 17 évvel ezelőtt épült, azóta nem történt átfogó felújítás. A mostani fejlesztés célja a koraszülött, súlyos állapotba került és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyeinek növelése a kórház PIC informatikai és orvostechnológiai eszközeinek fejlesztéseivel – tette hozzá.

A pályázati pénznek köszönhetően mintegy 180 millió forintért orvosi eszközzel bővül a részleg gépparkja, köztük klinikai, valamint intenzív inkubátorokkal, lélegeztető-készülékekkel, betegőrző-monitorokkal, ultrahang- készülékekkel, EEG-monitorral és helyszíni röntgenkészülékkel – sorolta a projektvezető.

Informatikai fejlesztésre 36 milliót fordítanak, 22 millió forintot pedig a burkolatok, az orvosigáz- és az elektromos hálózatok felújítására. A felújítási munkálatok, valamint az eszközbeszerzések nyáron kezdődnek el, év végére megújul a PIC-részleg – mondta Szabó Éva. Közlése szerint az átalakítások ideje alatt az osztály nem zár be, a betegeket a kórház egy másik részlegében fogadják.