Rajka Imola hegedűművészé a Ferencsik-emlékdíj

Rajka Imola hegedűművész vehette át a Ferencsik-emlékdíjat Héja Domonkostól, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójától a csütörtöki budapesti rendezvényen.

hirdetés

“Zenekari muzsikus is voltam, tehát tudom, mennyire hiányzik ezeknek a kollégáknak a megbecsülés, a tisztelet” – hangsúlyozta Héja Domonkos karmester, megbízott főzeneigazgató. Mint kiemelte, Ferencsik János nemcsak szigorúsáról, pontosságáról volt híres és maradt emlékezetes, hanem mert tisztelete a zenekari muzsikusokat.

Rajka Imoláról szólva a főzeneigazgató hangsúlyozta: magas színvonalú hegedűtudás mellett kezdeményező készség jellemzi a hegedűművészt.

“Aki szólamvezetőként közel ül a karmesterhez, a próbákon nem egyszer ütköző zónába kerül, Rajka Imola pedig mindig emberséggel kezeli ezeket a helyzeteket” – fűzte hozzá Héja Domonkos.

Rajka Imola Erdélyben egy Maros-menti faluban született, ahonnan – mint elmondta – a munka szeretetét hozta magával legfontosabb útravalóként. Hegedűtanulmányait nyolcévesen Marosvásárhelyen kezdte, majd tizennégy évesen Kolozsváron folytatta. Magyarországra 1988-ban települt át, felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol művészdiplomáját szerezte. Mestere Komlós Péter, Bánfalvi Béla és Gulyás Márta volt.

Már zeneakadémiai tanulmányai első évében, próbajáték után a Magyar Állami Operaház zenekarába kapott szerződést. 1993 óta a prím szólam vezetője. Operaházi munkája mellett rendszeres közreműködő a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein, és kamaramuzsikusként is széleskörű tapasztalatokat mutathat fel.

A Ferencsik-díj átvételekor Rajka Imola köszönetet mondott mindazoknak, akik a szakmai és a magánéletben segítették pályafutását, a dalszínház zenei vezetésének pedig az iránta tanúsított bizalomért fejezte ki háláját. “Nagy megtiszteltetés átvenni a Ferencsik-emlékdíjat, életem legszebb pillanatai közé tartozik a kitüntetés” – mondta.

Ferencsik János emlékére 1986-ban Forgách József létesített alapítványt. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy-egy olyan művésze vehette át, aki a kuratórium döntése alapján az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.

Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly által tervezett emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok; 2004-től minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül Ferencsik-emlékdíjban.