Raúl Castro 13 év után először hívta össze a pártkongresszust

Raúl Castro kubai elnök 13 év után először összehívta a kommunista párt kongresszusát hétfőn. A tanácskozót -mely jövő áprilisban lesz – a Disznó-öbölbeli győzelem 50. évfordulójára időzítették, amikor sikerült meghiúsítani a száműzött, Castro-ellenes kubaiak támadását, akiket az amerikaiak képeztek ki a szigetország megszállására.

hirdetés

A pártkongresszusokon hagyományosan a nagyobb politikai irányváltozásokat szokták bejelenteni. Castro az évek óta elhalasztott VI. kongresszuson az ország gazdasági jövőjét szeretné megvitatni. Az elnök a múlt héten jelentette be foglalkoztatási reformját, melynek keretében 2011 első harmadában előre láthatólag 500 ezer munkahelyet szüntetnek meg a közszférában.

Egyes várakozások szerint a gyűlésen a Raúl bátyja, a 84 éves Fidel Castro sorsáról is szó eshet, aki bár 2006-ban lemondott az elnöki tisztségéről, továbbra is a kommunista párt vezetője maradt. Raúl hétfői bejelentésében nem említette bátyját, de 2011 végére a párt belső, szervezeti ügyeivel foglalkozó nemzeti pártkonferenciát is összehívott.