Répássy: idén elkészül az új jogalkotási törvény

Idén elkészül az új jogalkotási törvény – nyilatkozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára az MTI-nek. Az új jogszabály tájékoztatása szerint elsősorban szakmai tartalmú törvény lesz: nem sorolja fel a jogszabálytípusokat, nem tartalmazza majd a kizárólagos törvényhozási tárgyakat, ahogy az érdekegyeztetés folyamatát sem – erről külön törvény készül -, és nem szól a jogszabály-alkotási folyamatról sem, de előzetes és utólagos hatásvizsgálatot is előír majd.

hirdetés

Az államtitkár emlékeztetett: az Alkotmánybíróság (Ab) 2010. december 31-i határidővel tavaly év végén megsemmisítette a jogalkotásról szóló kétharmados törvényt, mert azt az Országgyűlés az elmúlt 20 évben nem igazította kellőképpen az 1989-90-ben kialakult alkotmányos berendezkedéshez.

Répássy Róbert szerint az új jogszabály megalkotásakor az a cél, hogy a jogalkotási törvény elavult rendszerét egy olyan törvényi szabályozás váltsa fel, amely figyelembe veszi az alkotmányos berendezkedésben végbement változásokat és jogalkotás kialakult gyakorlatát. Az új törvény végre “rendet tesz” elmaradt szabályozási kérdésekben, így az alkotmányi szintű szabályozást igénylő kérdéseket az alkotmányba emeli be, a ma még rendeletben meghatározott egyes szabályokat pedig a jogalkotási törvénybe – hívta fel a figyelmet.

A jövőben a jogalkotási törvény nem sorolja fel a jogszabálytípusokat, ezt a kérdést az alkotmány rendezi majd – emelte ki a fontos változásokat az államtitkár, hozzátéve, az új törvény nem tartalmazza a kizárólagos törvényhozási tárgyakat, ezeket is az alaptörvény rögzíti majd. Nem szól a jogalkotási törvény a jogszabálytervezetek társadalmi egyeztetéséről sem – hívta fel a figyelmet Répássy Róbert, rámutatva: a jogalkotásban való társadalmi részvételről külön törvény készül.

Az új jogalkotási törvény nem szabályozza a szűken vett jogalkotási folyamatokat sem, azaz a törvénynek, rendeletnek az elfogadási rendjét, megalkotását; a törvényalkotási folyamatot a házszabály rögzíti, a kormány és a miniszterek rendeleteinek elfogadási eljárása pedig a kormány ügyrendjében, egy nyilvános kormányhatározatban szerepel majd – hívta fel a figyelmet Répássy Róbert.