Réthelyi Miklós részt vesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport újraavatásán

Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere elfogadta Kelemen Hunor román kulturális miniszter meghívását, és részt vesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport újraavatásán – közölte a tárca péntek este az MTI-vel.

hirdetés

“A mindkét fél számára megfelelő időpontról történt többszöri egyeztetés eredményeként Réthelyi Miklós a román fél által javasolt április 2-3-ai hétvégén tud eleget tenni a felkérésnek. Erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a héten levélben értesítette román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumot” – áll a közleményben.
A Kolozsvár főterén álló, Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoport restaurálásának költségeit korábbi közlés szerint fele-fele részben a román és a magyar állam fizette.
Az alkotást a tervek szerint tavaly nyáron avatták volna újra, a felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A határidőt előbb november 27-ére módosították, majd Kelemen Hunor román művelődési és műemlékvédelmi miniszter tavaly november közepén bejelentette, hogy az újraavatás időpontja tovább csúszik.
Korábban Kelemen Hunor két időpontot is javasolt Fadrusz János alkotásának újraavatására: január 22-ére, a magyar kultúra napjára vagy február 23-ára, Mátyás király születésnapjára időzítette volna a szobor átadását. Az első időpontot a magyar fél elutasította. A másik időpontról Szőcs Géza magyar kulturális államtitkár a Szabadság című napilapnak azt nyilatkozta: szerinte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusa utáni időpontra kellene halasztani a szoborcsoport újraavatását. (Az RMDSZ kongresszusa február 26-27-én ülésezik Nagyváradon.)
A magyar kulturális államtitkár az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című lapnak korábban azt mondta: nem szeretnék, ha a szövetségi elnöki tisztséget megpályázó Kelemen Hunor a kongresszus előtt kampánycélokra használná a kolozsvári szoboravatást. Szőcs ehelyett február 27-ét vagy március 14-ét tartotta volna alkalmas időpontnak.
A bukaresti művelődési miniszter sajtóreferense, Debreczeni Hajnal a lappal azt közölte: a bukaresti minisztérium nem érti Budapest “akadékoskodásait”. Hozzáfűzte: a Szőcs által említett két dátum egyike sem merült fel az egyeztetéseken, azonban a február 27-i dátum nem megfelelő a romániai tárcának. E napon tartják az RMDSZ kongresszusát, így Kelemen Hunor nem tudna jelen lenni a kolozsvári szoboravatón – mondta a sajtós, aki tolmácsolta a miniszternek azt az álláspontját is, hogy a március 14-i dátum túl kései időpont lenne.
Debreczeni Hajnal tájékoztatása szerint nem értik azt az összefüggést, amit Szőcs Géza próbál megteremteni a szoboravató és az RMDSZ kongresszusa között. “A szobor átadásában három fél érintett: a kolozsvári önkormányzat és a román, illetve a magyar kulturális tárca” – közölte Kelemen Hunor sajtóreferense.