Rétvári: könnyebb lesz elítélni az uzsorásokat

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára arra számít, hogy a jövőben megnő azoknak a száma, akiket felelősségre lehet vonni az uzsora-bűncselekmények elkövetői közül.

hirdetés

Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta, az előző évek jogalkalmazói tapasztalata az volt, hogy sokszor a bűnözők úgy bújtak ki a felelősségre vonás alól, hogy a tevékenység üzletszerűségét vagy a nélkülözést, mint cselekedetük következményét vitatták, és azt nem tudta a rendőrség és az ügyészség sem kellően bizonyítani. Mostantól azonban már egy cselekmény után is felelősségre vonható az uzsorás, nem kell bizonyítani, hogy hasonló cselekmények elkövetésével haszonszerzésre törekszik – fejtette ki az államtitkár.

Az Országgyűlés hétfőn a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a független képviselők támogatásával úgy döntött, hogy az egyszeri uzsorázást is büntethetővé teszi. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatának elfogadásával a parlament úgy módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.),hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül kivette az üzletszerűséget, így – a törvény kihirdetését követő nyolcadik naptól – már az is három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki akár egyetlen alkalommal olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely annak kötelezettjét súlyos nélkülözésnek teszi ki.

Az üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekményt a jövőben akár öt évvel is büntethetik. A jogszabályváltozás ugyanakkor engedményt is megfogalmaz: korlátlanul enyhítheti a bíróság annak a büntetését, aki a bűncselekményt maga jelenti a hatóságnak, és feltárja az elkövetés körülményeit.

Rétvári Bence kiemelte: az üzletszerűség csak minősítő körülményként szerepel az elfogadott jogszabályban, és elegendő lesz azt bizonyítani, az uzsora bűncselekmény alkalmas arra, hogy nélkülözésnek tegye ki az érintettet. Ennek eldöntésére adott esetben a bíróság lesz hivatott, amely megvizsgálja az áldozat életkörülményeit, és ha az óriási kamatok, vagy az, hogy valaki egy tárgyat, élelmet többszörös áron ad el, alkalmas arra, hogy megélhetését veszélyeztesse, akkor ez a bűncselekmény már fennáll.

Az államtitkár hozzátette: ezeknél az eseteknél elsősorban a szóbeliség a jellemző, maximum egy kockás füzetbe jegyzik fel a felek ezeket az ügyleteket.

A kereszténydemokrata politikus arra a szociológusok által hangoztatott felvetésre, hogy a döntés a pénzhiányt nem oldja meg, legfeljebb néhány tucat embert megfélemlít, azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az ország egyes részein bűnözői hálózatok abból éljenek, hogy az emberek nyomorát, kiszolgáltatottságát használják ki. Ez a törvény a megfélemlítésben élőknek kíván segíteni azzal, hogy a leginkább rászorultakon nyerészkedőket vonja büntetőjogi felelősségre.

Rámutatott: az előterjesztéshez képest a parlamenti vitában annyit változott a jogszabály, hogy a nyomozó hatóságnak nem kell bizonyítania a sértett tényleges súlyos nélkülözését. Elegendő, ha az uzsorás cselekménye alkalmas a rászorult személy súlyos nélkülözésének kiváltására.

A kormány a javaslat sürgős kihirdetését kérte, hogy minél hamarabb alkalmazni lehessen.