Romagyilkosságok: továbbra is tagadnak a Kiss testvérek

A Kiss testvérek továbbra is tagadják a romák elleni támadássorozatban, valamint a besenyszögi fegyverrablásban való részvételüket.

hirdetés

A hat halálos áldozatot követelő támadások elsőrendű vádlottja eddig csak galgagyörki, a tarnabodi és piricsei – sérüléssel nem járó – támadásokat ismerte el, és társaira, köztük testvérére is terhelő vallomást tett.

Kiss Árpád, az elsőrendű vádlott, akit többek között azzal vádolnak, hogy Tiszalökön 2009. április 22-én este egyetlen célzott lövéssel megölte a munkába induló Kóka Jenőt, fenntartott nyomozati vallomásában – amelyet szerdán a Pest Megyei Bíróságon ismertetett a tanácsvezető bíró – azt mondta: nem követte el a cselekményt.

A vád szerint Tiszalökön gyors lövést adtak le, szerinte pedig a távcső nehezítené a célzást, mert beállítása sok időt vesz igénybe; és kéri, hogy ezt a tényt szakértő is állapítsa meg.

Tagadja, hogy részt vett volna a 2008. március 7-i a besenyszögi fegyverrablásban, és a debreceni menekülttáborra ő lőtt volna rá kétszer a hivatásos vadásztól elrabolt golyós fegyverrel. Kiss Árpád azt mondta: a menekülttáborra leadott lövés vádja csak Csontos István vallomásán alapul, de a negyedrendű vádlott csak a médiából értesült az akkori lövésekről, és kitalálta a történetet; ezért kérte, szüntessék meg ellene ebben az ügyben az eljárást.

Csontos István a bíróságon fenntartotta korábbi vallomását, és kijelentette: a 2008. június 2-i támadást részletesen elmesélte, és a helyszínt is megmutatta neki Kiss Árpád.

A negyedórás szünet után másodrendű vádlott Kiss István nyomozati vallomását ismertette Miszori László tanácsvezető bíró. A szakács képesítésű férfit, aki általános iskolát a dolgozók iskolájában fejezte be, nyolcrendbeli, romák elleni támadás és a besenyszögi fegyverrablás miatt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

Kiss István a kihallgatási jegyzőkönyv szerint tagadta a támadásokban való részvételét, vallomást nem kívánt tenni, és a szerdai tárgyaláson a nyomozati iratok ismertetésére sem tett megjegyzést. A másodrendű vádlott egyedül a 2008. augusztus 8-i piricsei támadás helyszíni kihallgatás iratainak ismertetésére reagált, megjegyezve, hogy a bizonyítási eljáráson való részvételét a helyszínen azért tagadta meg, mert a sértettek néhány méterre voltak tőle, és megfenyegették.

Az egykori szkinhed az ellene felsorolt tíz vádpontból egyedül azt ismerte el, hogy vásárolt egy jelzőpisztolyt és hozzá tartozó lőszert, ezek álláspontja szerint nem engedélykötelesek, ezért panaszt tett a fegyverrel és lőszerrel való visszaélés vádja miatt.

Pető Zsolt harmadrendű vádlott a nyomozás során elé tárt bizonyítékok ellenére a bíróságon is tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el. Kiss Árpád csak azokat a támadásokat ismerte el eddig, amelyekben sérülést nem okoztak, és társaként nevezte meg testvérét és Pető Zsoltot, míg Csontos István, akit bűnsegédlettel vádolnak a tiszalöki és a kislétai támadásban, részletesen beszélt a gyilkosságokról és társai szerepéről.

A per – amelynek szerdai tárgyalásán az elsőrendű vádlott elfogultságot jelentett be a tanácsvezető bíró ellen – a szünet után folytatódik.