Röntgennel fedezték föl a csempészett cigarettát Röszkénél

Röntgenberendezés segítségével fedeztek föl egy szerb kamionban elrejtett, 33 millió forint értékű cigarettaszállítmányt a pénzügyőrök a röszkei határátkelőhelyen – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t.

hirdetés

A belépésre jelentkező, az okmányok alapján Szerbiából Németországba gumi alkatrészeket szállító teherautót egy szerb férfi vezette. A pénzügyőrök kockázatelemzés alapján a rakomány átvilágítása mellett döntöttek – mondta Némedi Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense.

A sofőr először úgy próbálta kijátszani az ellenőrzést, hogy túl gyorsan hajtott át a röntgenberendezés alatt, de a felvételen már ekkor gyanús csíkozódások látszódtak. A tehergépjármű szállítmányának kipakolása során a bejelentett termékeken kívül összesen 38850 doboz szerb adójegyes cigaretta került elő – tudatta az őrnagy.

A pénzügyőrök a több mint 33 millió forint piaci értékű cigarettaszállítmányt, valamint a tehergépjárművet lefoglalták, a pénzügyi nyomozók ismeretlen tettes ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak. A büntetőeljárással egy időben elrendelt jövedéki eljárás során várhatóan 150 millió forint bírságot is kiszabnak.