Sarkozy aláírta a vitatott nyugdíjreformot

Nicolas Sarkozy francia elnök aláírta a vitatott nyugdíjreformot, amelyet szerdán közölt a francia hivatalos közlöny. A nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvény kihirdetésére alig néhány órával azután került sor, hogy azt az alkotmánytanács kedden jóváhagyta.

hirdetés

A szeptember óta tiltakozó megmozdulásokat és az országot lebénító sztrájkokat kiváltó nyugdíjreform végig vitelét Sarkozy korábban mandátuma legfőbb célkitűzéseként jelölte meg. A reform kihirdetése ezért a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előtt új fejezetet nyit az elnök politikájában, amit Sarkozy kormánya átalakításával kíván indítani. Erre jövő hét elején kerülhet sor.

A több milliós tüntetések ellenére a parlament október 27-én szentesítette a törvény végleges változatát. A parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézmény jóváhagyására Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára úgy reagált, hogy az alkotmánytanács “pusztán jogi szempontból” döntött, s a baloldal továbbra is bírálni fogja a reformot, amely megfogalmazása szerint “legalább annyira igazságtalan, mint felesleges”.

Szerdai sajtóértesülések szerint az elnök várhatóan megtartja a reformpárti Francois Fillont a miniszterelnöki székben, de távozhat Bernard Kouchner külügyminiszter, akinek helyére a jelenlegi gazdasági miniszter, Christine Lagarde tűnik a legesélyesebbnek.

Az 56 éves kormányfő az utóbbi napokban nyilvánosan is jelezte, hogy folytatni kívánja a kabinet élén – amelyet Sarkozy 2007-es megválasztása óta irányít – megkezdett munkát. A miniszterelnök, aki visszafogott stílusával jóval népszerűbb Sarkozynál, a kormányátalakítás során számíthat a jobboldali képviselők többségének támogatására.

Bár Sarkozy hivatalosan még konzultációkat folytat az új kormányfő személyéről, a kormányhoz közel álló sajtó eldöntött tényként kezeli Fillon megtartását, ami elemzők szerint annak beismeréseként is értelmezhető majd az államfő részéről, hogy igazából nincs más választása.

Az elmúlt hetekben felmerült a jelenlegi energiaügyi és közlekedési miniszter, a centrista Jean-Louis Borloo neve is a miniszterelnöki posztra. A közvetlensége és szociális érzékenysége miatt népszerű politikus azonban kedden maga közölte, hogy Sarkozy tudatta vele: nem ő a kiválasztott. Megfigyelők szerint azonban Borloo hirtelen félreállításával – aki akár elnökjelöltként is feltűnhet 2012-ben Sarkozyvel szemben – az államfőnek nehéz lesz a kormányátalakítást “új kezdetként” bemutatnia.