Sarkozy kitart a nyugdíjkorhatár emelése mellett

Az országos sztrájk ellenére nem enged nyugdíjkorhatár-emelési tervéből a francia elnök. Nicolas Sarkozy szerdán kijelentette: “szó sem lehet” arról, hogy 62 év alatt legyen a nyugdíjkorhatár. A Franciaországban a jelentős munkavállalói vívmánynak tekintett 60 éves nyugdíjkorhatár tervezett emelése miatt kedden több mint egy millióan vonultak az utcára.

hirdetés

A szakszervezetek szerdán döntenek a tiltakozó akció folyatatásáról. Az elnök hangsúlyozta: megérti a sztrájkolók aggodalmait, éppen ezért utasította a minisztereket, hogy finomítsanak a nyugdíjreformról szóló törvénytervezeten, de a nyugállományba vonulás korhatárának emelésére vonatkozó rendelkezés nem változik.

“Ebből nem engedünk” – szögezte le Sarkozy. A nyugdíjkorhatár fokozatosan, 2018-ig emelkedik 62 évre, a lépés pedig elkerülhetetlen, mert a nyugdíjrendszer hiánnyal működik, és a deficitet finanszírozni kell – tette hozzá az államfő az Elysee-palota közleménye szerint.

A tervezett reform ellen júniusban is voltak nagyszabású tüntetések, akkor közel egy millióan vonultak az utcákra. A törvényjavaslatot kedden kezdte tárgyalni a Nemzetgyűlés, a törvényhozás alsóháza.

Franciaországban 1981-ben szállították le a nyugdíjkorhatárt 65-ről 60 évre, amikor a szocialista Francois Mitterand került az elnöki székbe.

Több európai országban is napi politikai téma a nyugdíjkorhatár emelése a várható élettartam meghosszabbodása és a születések számának csökkenése miatt. Németországban és Nagy-Britanniában már eldöntötték, hogy fokozatosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt 65-ről, Spanyolországban és Olaszországban pedig 65 éves korban lehet majd nyugdíjba menni.