Schiffer: az államfőnek ellensúlynak kellene lennie

A köztársasági elnöknek a kormánytöbbség ellensúlyának kellene lennie – nyilatkozta a keddi Népszabadságban Sólyom László ötéves államfői tevékenysége kapcsán Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.

hirdetés

“Orbán Viktor nem gondolja, hogy az elnöknek ellensúlynak kell lennie. Én ezzel nem értek egyet” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint alkotmányossági és morális kérdésekben természetes, hogy lehetnek ellentétek. Hogy ez a konfliktus mennyire megy túl az adott közjogi helyzeten, mennyire lesz személyes, az csak a szereplőkön múlik.

Schiffer András emlékeztetett arra is, hogy Sólyom “próbált alapvető morális elveket hangsúlyozni, amire nagy szükség volt az elmúlt öt évben”.

Sólyom olyan elnöki politikát igyekezett felmutatni, ami túlmutat az elnöki cikluson. A jogállamiság védelme, az alkotmányos intézmények tisztelete és a jövő nemzedékekért viselt globális felelősség volt az alappillére ténykedésének. Ezeknek a jelentősége épp a következő időkben válik hangsúlyossá – tette hozzá az LMP frakcióvezetője.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra is: Sólyom komolyan vette, hogy a független intézmények nem lehetnek a “politikai zsákmányszerzés prédái”.

“Fontos lenne, hogy a kormányzó többség alkotmányozási őrületében Sólyom Lászlónak legyen szava, és hallják is meg azt. Mi figyelni fogunk rá” – jegyezte meg Sólyom László jövőjéről szólva az LMP frakcióvezetője.

Sólyom László mandátuma csütörtökön jár le, az új köztársasági elnök a házelnöki székből érkező fideszes politikus, Schmitt Pál lesz.