Schmitt az Alkotmánybíróságra és a Legfelsőbb Bíróságra is el kíván látogatni

Schmitt Pál köztársasági elnök tervei szerint el kíván látogatni az Alkotmánybíróságra és a Legfelsőbb Bíróságra is. Az államfő a Népszabadság című napilap szombati számában megjelent interjúban kifejtette azt is, a köztársasági elnöki tisztség öt évre szól, és ő erre kapott felkérést.

hirdetés

Schmitt Pál a lapnak úgy fogalmazott: személyes és rendszeres kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal, az ellenzéki pártokkal és a frakcióvezetőkkel. Azzal kapcsolatban, hogy miért ment el szerdán a kormányülésre, úgy válaszolt: “fontosnak tartom, hogy az ország felemelkedését közösen segítsük elő és ehhez elengedhetetlen a konzultáció és a párbeszéd”.

Mint mondta, ezért élt a meghívással, és találkozott a kormányfővel, valamint a miniszterekkel.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tett-e olyan utalást, hogy a ciklus közepén felváltja őt az elnöki tisztségében, Schmitt Pál úgy válaszolt: a köztársasági elnök megbízatása Magyarországon öt évre szól, és ő erre kapott felkérést.

Megemlítette azt is, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalban kihelyezik a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.

Az államfő arra az utalásra, hogy sokak szerint “Orbán Viktor embere”, hiszen a miniszterelnök jelölte köztársasági elnöknek, azt felelte: ez egy kicsit hosszabb folyamat annál, hogy egy emberhez köthesse magát.