Segítettek, ki merre menjen!

Egy jó szakma felér egy jó diplomával. Ezért nem mindegy, milyen területen tanulnak tovább a középiskolások – vélik a szakemberek. Ebben nyújtott segítséget a Munkaügyi Központ Előre-látó programja.

A Munkaügyi Központ évek óta megszervezi pályaválasztási rendezvénysorozatát. Az Előre-látó kiállítás fő célja, hogy a végzős középiskolások reális képet kapjanak a hazai munkaerő-piaci igényekről.

Oktatási intézményeket, hivatalokat és vállalatokat hívtak a kiállításra. Az egészségügytől a honvédségen át a különböző vállalatokig várták a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a Zsolnay-negyedben. A diákok így személyesen is találkozhattak azzal az iskolával vagy vállalattal, ahol szívesen tanulnának, dolgoznának.

– Villamosmérnöki vagy gépészmérnök pályán gondolkodtam – mondta Molnár Dóra, aki lány létére fiús szakmát keres.

Olyan is volt, aki már most hiányszakmát választana.

– Most fogok érettségizni, és csecsemő- és gyermekápoló szak iránt érdeklődtem – mondta Krajcsovics Klaudia.

De a legtöbben információt gyűjteni jöttek.

– Nekem igazából van már elképzelésem a továbbtanulásról, de mégis, több tájékoztatás nem árt, amit itt kapok – mondta Vikár-Titz Levente.

A rendezvényen részt vett a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is. Czomba Sándor szerint is előrelátóan kell készülni az iskola utáni időkre. Ahhoz, hogy ne termelődjön újra a munkanélküliség, a szakképzésben, a képzési rendszerben kell megteremteni azt a lehetőséget, hogy a képzés és a munkaerőpiac igényei a lehető leginkább igazodjanak egymáshoz. Ahhoz pedig, hogy jól tudjanak választani a fiatalok, az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre van szükség – tette hozzá Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

[frame] Európában 2008 óta 10 millió munkahely szűnt meg. Czomba Sándor közölte, hogy hazánkban viszont már több mint két éve növekszik a foglalkoztatotti létszám. Tavalyhoz képest idén 71 ezer fővel többen dolgoznak Magyarországon. [/frame]

Hirdetés