Semjén: megkezdődhet az egyházi iskolák finanszírozási kárpótlása

A jövő évi költségvetésben megkezdődhet az egyházi iskolák finanszírozási kárpótlása – mondta el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI kérdésére. A kormányfő-helyettes kiemelte: amit ellenzékben mondtak, azt változatlanul fenntartják.

hirdetés

Az Állami Számvevőszék által megállapított összegeket elismerik, s a közel négymilliárdos törvényellenes elvonást vissza fogják pótolni – szögezte le. Hozzátette: az egyházakat úgy tájékoztatta, hogy valószínűleg nem tudják majd a hiányzó forrásokat egy összegben visszafizetni. Ugyanakkor biztos, hogy meg fognak tudni állapodni az ütemezésről.

Jövőre az összeg visszapótlása elkezdődik, s ahogy az ország teherbíró képessége megengedi “a Gyurcsány-Bajnai kormány által okozott károkat jóváteszik” – ígérte a miniszterelnök-helyettes.

Az Állami Számvevőszék 2008 június elején megállapította, hogy a 2005-2006-ban az egyházak részére megállapított közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg az egyház-finanszírozási törvény előírásainak, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletben előírtaknak, valamint az éves költségvetési törvények végrehajtásáról szóló törvények indoklásában foglaltaknak.

Az ÁSZ megállapította, hogy a finanszírozásból négymilliárd forint hiányzik a közoktatási normatíva elmaradása miatt.