Siklós-Mohács élményút: történelmi emlékek, maradandó élmények

Siklós-Mohács térsége egyaránt kínál csemegéket a történelmi emlékek iránt érdeklődőknek, azoknak, akik az évszázados hagyományok nyomát kutatják, a méltán egyre népszerűbb borturizmus kedvelőinek, és az aktív kikapcsolódás, vagy a természeti értékek rajongóinak.

hirdetés

Több mint egymilliárd forint értékű támogatást nyert el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gesztorálasával benyújtott pályázat, mely összeget a Mohácsi Történelmi Emlékhely és a Siklósi Vár megújítására, valamint mohácsi vízi- és borturisztikai fejlesztésekre fordítottak. Az Élményút mint komplex turisztikai célpont számos érdekes építészeti munkával és kifejező szimbólumokkal tarkított alkotásokkal tiszteleg a múlt történelmi eseményei előtt.

Az új M6-os autópályáról is könnyen megközelíthető Dél – Baranya megye legújabb turisztikai uticélja számos látnivalóval kedveskedik az ide látogatóknak.

 

Színvonalas családi élmény, változatos programlehetőségek!

Az útvonal első állomása Mohács Városa.

Mohácsi Történelmi Emlékhely

1526 augusztus 29-én Mohács határában vívtak sorsdöntő csatát a magyar seregek a Szulejmán szultán által vezetett török haddal. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk esett el, a középkori Magyarország másfél óra leforgása alatt veszítette el királyát, szenvedett végzetes vereséget és hullott részekre.

E csata tragikus eseményeinek állít emléket a Sátorhely település közvetlen közelében található sírkert, amely mintegy 1700 katona végső nyughelye. A sírjelek történelmünk egy szomorú eseményét elevenítik fel, a sírkertet és a tömegsírokat számos művész alkotása díszíti. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott sírjeleit láthatjuk. Az emlékhely kialakítása rengeteg szimbólumot hordoz: láthatjuk a Regős szélhárfáját, az angyalszárnyú Mária királynét, csatabárdokat, buzogányokat, kiegyenesített kaszákat, a csatában elpusztult lovakat megidéző lófigurákat.

 

Interaktív kiállító terek, 3 D technikák

új fogadóépület nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a legmodernebb ismeretközvetítő eszközök felhasználásával, a legkorszerűbb, egyben környezetbarát építési és üzemeltetési megoldásokkal.
Az impozáns megjelenésű létesítmény méltó módon fogja bemutatni a mohácsi csata előzményeit, a csata lefolyását és annak következményeit, lehetőséget biztosít a sírkert virágszirmot mintázó kialakításának „madártávlatból” történő megszemlélésére.

A csata ismeretanyagát három különböző, HD-minőségben vetítésre kerülő film mutatja be, melyek igazodnak a látogatók életkorához, szakmai felkészültségéhez: külön film készült az óvodás korosztálynak, az iskolásoknak és a felnőtteknek, valamint a történelemmel foglalkozó szakemberek számára. A kiállítási tér egyik fő attrakciója lesz az a kiterjesztett valóságot (augmented reality) alkalmazó megjelenítő, melyben a látogató egy olyan vizualizált csatatérbe kerül, ahol ő maga filmszerűen mozgó háttérfelületen jelenik meg, korhű öltözetben. A vetített filmekhez, kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó hanganyagot a vendégek fejhallgatón hallgathatják meg a látogatás során. A kiállítótérben elhelyezett fekvő LCD kijelzőn egy közismert 3D-videójáték alapján készült bemutatón lehet megszemlélni a mohácsi csata történéseit.

 

Az útvonal következő attrakciója

Megújult Mohácsi Duna part – Aktív pihenés az egész családnak

Mohács a dunai vízi turizmus tradicionális központja. A város célja, hogy változatos sportolási lehetőségek által mindenki számára élménnyé tegye a helyi vízi adottságok élvezetét.

Ennek érdekében a Sokac-rév és környékét térkövezték, vadonatúj hajót formázó játszóparkkal kedveskedtek a legkisebbeknek. A révnél új vízi turisztikai központot építettek, mely létesítmény egyik elemeként bicikli-, kajak és kenukölcsönző került átadásra.

 

A szomjas utazóknak – borkultúra, gasztronómia Mohácson

Mohács és térsége Dél-Baranya jelentős bortermő területe, mely méltón válik egyre híresebbé, főleg fehérborairól. A térség szubmediterrán éghajlatának és kedvező domborzati tulajdonságainak köszönhetően illatos, zamatban gazdag, fehérborok, rozé, és vörösborok születnek itt. A helyi borkultúrához illeszkedik a gasztronómiai kínálat is, mely sokszínűségét a térségben keveredő etnikumok (sokacok, szerbek, svábok)hagyományainak szinergiája adja.

A 2011-es év megújulást hoz a Mohács-Szőlőhegyi pincesor számára is, mely az eredeti hangulatának megőrzése mellett díszburkolattal gazdagodott. A pincesorról leérve az új rendezvénytéren találhatjuk magunkat, mely a borturizmus híveinek nagy örömére egyre szélesebb programkínálattal csalogatja a látogatókat.


Irány Siklós a Tenkes hegy lábánál!

Mohácstól 60 km-re fekvő Siklós városa, méltán híres borairól, váráról és a városban található számtalan műemlékről, de mára joggal lehetnek büszkék az itt lakók a megújuló történelmi belvárosra, a hangulatos utcácskákra, amelyekben ízlésesen talál egymásra az idők homályába vesző múlt és a sikerekkel kecsegtető jövő.

 

Siklósi Vár megújult pompájában!

A siklósi vár mára a város jelképévé vált. Művészeti kínálatát gazdagítják a történelmi, festészeti, képzőművészeti, megújult állandó és időszakos kiállítások. Számos szórakoztató programmal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, nyári színházi előadásokkal várja a látogatókat. A vár ódon és felújított részei egyedülálló élményt nyújtanak.

Az elismert Ybl-díjas tervező, Kaló Judit tervei alapján megújult a várban található Dorottya-kert, a Barbakán és a feljáró, a falszoros és a gyilokjáró is. A tervezőnő elképzelései alapján újonnan megépülõ, korszerû építészeti megoldásokat felvonultató Látogatóközpont a térség turisztikai információs központja is lesz egyben.

A felújított várkastély, a reneszánsz építészeti jegyeket viseli magán. Egy gyönyörű reneszánsz stílusú loggia köti össze a múzeumi szárnyakat, mintegy átölelve a csodálatos kápolnát. Érdemes lesz felkeresni 2011-ben a Siklósi Várat, mert nagyon sok új látnivaló és szebbnél-szebb kiállítások várják majd az érdeklődőket.

(X)