Jogosítvány: nem lép életbe a rendelet

Sokan nem tudják majd időben meghosszabbítani a jogosítványukat, sőt el is veszíthetik azt, miután augusztus 1-től szigorodik a vezetői engedélyekhez előírt egészségügyi alkalmassági vizsgálat. A Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fontolgatja, hogy felfüggeszti a rendelet hatálybalépését.

hirdetés

Az új rendelet alapján a cukorbetegeknek, az infarktuson átesetteknek és bizonyos egyéb szívbetegségben szenvedőknek, az alkoholistáknak, illetve a volt alkoholistáknak, a pszichiátriai betegeknek, vagy a mozgásszervi károsodásban szenvedőknek nem elegendő a háziorvosi vizsgálat, nekik friss szakorvosi véleményt is mellékelniük kell az igényléshez, és akkor is legfeljebb öt évre hosszabbítható meg a jogosítvány.

Ha valaki nem kezdi el időben az ügyintézést, akár egy-két hónapra is jogosítvány nélkül maradhat, egyes szakrendelésekre ugyanis ma négy-nyolc hét az előjegyzési idő – írja a Magyar Nemzet.

Frissítve (12:54)

Nem lép életbe az az előző kormány által hozott rendelet, amelynek értelmében augusztus elsejével szigorodott volna a vezetői engedélyekhez előírt egészségügyi alkalmassági vizsgálat – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A közlemény szerint Réthelyi Miklós miniszter 2011. január 1-jéig elhalasztotta annak a rendeletnek az életbe lépését, amely a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szólt, és amelyet az előző tárca vezetői hoztak az idén májusban. Ha a rendelet augusztus elsején életbe lépett volna, az a siketek és nagyothallók számára jelentősen megnehezítette volna a közúti járművezetői engedély megszerzését.

A tárca a többi között emiatt tartja indokoltnak a szabályozás felülvizsgálatát.

Az államtitkárság az elkövetkezendő hónapokban az érintett szakmai és civil érdekképviseleti szervezetekkel egyezteti az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadó változtatási javaslatokat, s konszenzusos megoldás kialakítására törekszik.