Svájc is kiáll a magyar prostikért

A Svájcban dolgozó fiatalkorú magyar prostituáltak védelmére kötött együttműködési megállapodást Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke és Claudia Bandixen, az Aargaui Református Tartományi Egyház elnöke pénteken Budapesten – közölte a Dunamelléki Református Egyházkerület sajtószolgálata az MTI-vel.

hirdetés

A szerződést azért kötötték, mert az alpesi országban újonnan munkát vállaló prostituáltak nyolcvan százaléka Magyarországról érkezik. A megállapodás alapján képzéssel, illetve megelőzéssel próbálnak segíteni a bajba jutottaknak.

A projektben egyházi szociális munkások, lelkipásztorok is részt vesznek. “Oktatási programmal is segítünk abban, hogy felhívjuk a figyelmet, több ezer magyar fiatalt használnak ki a rabszolgatartók, akik jól keresnek a lányokon. Bízunk abban, hogy egyházaink összefogásának köszönhetően változhat a helyzet” – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István a szerződés aláírásakor a közlemény szerint.

Svájcban a városokban és vidéken is jellemző a prostitúció – mondta a megállapodás megkötése után Claudia Bandixen. Hozzátette: “a svájci állampolgárok csak akkor bocsátják áruba a testüket, ha drogfüggők, és másként nem tudják előteremteni a pénzt a tudatmódosító szerekre.”
Claudia Bandixen szerint az egyház egyetlen olyan intézmény, amely minden településen, kis falvakban is jelen van, így diakóniai szolgálatával eléri a társadalom peremén élőket. Közölte: Zürichben vészhelyzetközpont működik a prostituáltak segítésére, ám nem könnyű felkutatni a prostituáltakat, és a lányok sem mindig tudnak segítséget kérni.

A megelőzést kisgyermekkorban kell elkezdeni, és ebbe az egész családot be kell vonni. Foglalkozni kell a férfiakkal is. A magyar reformátusok is tehetnének ezért, megszólíthatnák az itt élő szülőket és nagyszülőket, és megkereshetnék azokat az embereket, akikre hallgatnak a fiatalok – fogalmazott.

Mint írták, az ügy hátterében az áll, hogy Svájc 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót. A 18 év alattiak prostitúciója a gyermekek szexuális kihasználása ellen létrejött, az Európa Tanács úgynevezett Lanzarote-i egyezményét is sérti, amelyhez korábban már Svájc is csatlakozott – mutattak rá.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly augusztus 30-án Aarauban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Bogárdi Szabó István tárgyalt a svájci kormány képviselőivel és egyházi vezetőkkel törvényi változásokat sürgetve.

A svájci és a magyarországi egyházi vezetők szeptember találkoznak újra Budapesten, hogy megbeszéljék az induló program tapasztalatait.