Szabálytalanságok a középiskolai felvételiknél

A tavaly november 2. és 2010. április 30. között vizsgált iskolák csaknem 70 százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot a középfokú felvételi eljárás során – írta pénteki számában a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal jelentésére hivatkozva.

hirdetés

A lap azt írta, hogy az egyik leggyakoribb hiányosság az volt, hogy az iskolák nem vagy nem megfelelő módon szabályozták, hogyan rangsorolják az azonos pontszámú jelentkezőket. Több esetben is előfordult, hogy az azonos pontszámot elérő jelentkezők között az ábécésorrend döntött. Az intézmények 15 százalékában fordult elő, hogy az iskola felvételi tájékoztatója nem tartalmazta a felvételi követelményeket.

Minden iskola lehetővé tette a kijavított írásbeli felvételi dolgozatok megtekintését, ám annak időpontja több esetben nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az intézmények 35 százaléka például nem biztosította az előírt nyolc napon belüli megtekintési időt – írta a Magyar Nemzet.

A szóbeli felvételi vizsgák kapcsán is történtek szabálytalanságok: a szóbeliztető intézmények mintegy 30 százaléka csupán egy napot jelölt ki a meghallgatásokra, holott a jogszabály szerinte erre legalább két napot kell meghatározni, de előfordult olyan is, hogy az intézmények nem tájékoztatták megfelelően a fiatalokat a szóbeli felvételi vizsgák időpontjáról – olvasható a lapban.