Szakértők szerint nem kész a schengeni csatlakozásra Románia

Nem áll még készen a schengeni övezeti csatlakozásra Románia és Bulgária a témáról készült uniós jelentések szerint – írta szombati számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap.

A független szakértők jelentéseit az uniós kormányok illetékesei vitatják meg a következő időszakban, hogy eldöntsék, csatlakozhat-e az unióba négy éve lépett két ország a személyek határellenőrzés nélküli, szabad mozgását biztosító zónához. A dokumentumok egyebek között úgy vélik, Szófia és Bukarest még nem áll készen arra, hogy csatlakozzon a zóna biztonságos működtetéséhez tartozó információs rendszerhez (SIS), Bulgária esetében pedig még a török határ ellenőrzésével is vannak további tennivalók.

A jelentések az értesülések szerint további helyszíni vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

A soros EU-elnökség, Magyarország kiemelt törekvésként kezeli Románia és Bulgária schengeni belépésének segítését, ám a gyors tagság esélyei halványabbá váltak azt követően, hogy a két országból érkezett romákat kitoloncoló Franciaország, valamint Németország kereken közölte, nem támogatják a mostani csatlakozást.
A schengeni övezet bővítéséhez az uniós tagországok egyhangú kedvező döntése kell, azaz már egyetlen tagállam elutasító voksa megakadályozhatja azt.

hirdetés

Hirdetés