Szalai Annamária: jövőre lép hatályba a médiatörvény

Ősszel szavaznak róla, és jövőre lép hatályba a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény – mondta Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában szerdán.

hirdetés


A kérdésre, hogy a szavazás elhalasztása azt jelenti-e, hogy a rendszer még változhat, Szalai Annamária azt felelte, hogy “ez egy jól átgondolt médiacsomag”. Kifejtette, hogy a csomag több lépcsőből áll. Eszerint az első lépés volt az alkotmány módosítása, amely a “közszolgálatot mint intézményt felemeli”, és a közszolgálat felügyeletét három pillére helyezi.

Ezt követi a médiaalkotmánynak nevezett kerettörvény, amelyben összegyűlik minden olyan szabályozás, amely máshol jelen van, vagy egyáltalán nincs jelen, mert nem korszerű. Van a struktúraátalakítás, és majd ősszel jön a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény, amely jövőre lép hatályba.

Hétfőn fogadta el az Országgyűlés a negyedik összetevőt, az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást, amellyel a Fidesz átírta az alaptörvény, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 61. paragrafusát. Eszerint bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog, így – a kihirdetést követő naptól – az alaptörvény kimondja: “a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez”.

Kikerült azonban a hétfői napirendi pontok közül a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló javaslat záró szavazása, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány, az úgynevezett “médiaalkotmány” általános vitája. Ezt a fideszes kezdeményezésű médiacsomag egyik előterjesztője eljárási okokkal és a szakmai javaslatok mérlegelésével indokolta.