Szanyi: csak névleg marad meg az eva

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) névleg megmarad, de gyakorlatilag nem – kommentálta hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP frakció ülését követően elhangzottakat Szanyi Tibor.

hirdetés

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy az eva megmarad 2012-ben, de annak adómértéke emelkedni fog. Lázár János úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak.

A szocialista politikus véleménye szerint ha az eva adómértéke 40 százalékra nő, akkor ez az adóforma “minden báját” elveszíti, mert akik ezt választják nagyjából ugyanannyit fizetnek, mint a normál rendszerben adózó társaik.

Szanyi Tibor azt mondta, hogy amikor a fideszes politikusok kompromisszumos megoldásról beszélnek, az azt jelenti, hogy “Orbán Viktornak is igaza lett, hiszen de facto tényleg megszűnt az eva illetve a Fidesz frakciónak is igaza lett, hiszen névleg megmarad”. Hozzátette, hogy eközben az ország és a vállalkozók viszont rosszul járnak.

A képviselő hangsúlyozta, a közgazdasági modellszámítások szerint ugyanazon ügyfélkör evás tagjai több pénzt fizettek be, mint azok, akik el tudták számolni a különböző levonásokat.

Másik témára áttérve felhívta a figyelmet, hogy az októberi részvényeladásokból mintegy kétszázmilliárd forintnyi pluszbevételre tett szert a költségvetés. Megjegyezte, hogy az állam idén további 350 milliárd forintnyit részvényértékesítést tervez.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy Budai Gyula elszámoltatás kormánybiztos “minden bizonnyal megindította a vizsgálatokat” az ügyben, mert ebben az időszakban részvényt eladni “finoman szólva is botorság”. Hangsúlyozta, hogy a fél évvel korábbi árfolyamokhoz képest a mostani eladással a kormány durván 20-25 százalékos veszteséget realizál.

Végül kitért arra is, hogy a mérhető adatok alapján, a kabinet által megvásárolt Mol részvénycsomag már csak a felét éri annak az összegnek, amit fizettek érte.