Szanyi szerint teljessé vált a különadók áthárítása

Az MSZP szerint a lakossági villamos energia árának februári 5 százalékos emelésével teljessé vált a különadók áthárítása.

hirdetés

Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az új adónemet legnagyobb mértékben az energetikai cégek fizettetik ki a lakossággal, míg ugyanebben a kategóriában “az ezüstérmet” az áruházláncok, a bronzérmet a bankok, a negyedik helyet pedig a távközlési vállalatok “szerezték meg”. A kormány intézkedése miatt a szükségesnél nagyobb mértékben emelkedtek az üzemanyagok árai, továbbá ennek tudható be az “átlagosan 10 százalékos lakossági gázáremelés” – fejtette ki a szocialista képviselő.

Szanyi Tibor szerint az áruházláncok és a távközlési vállalatok is elsősorban a beszállítóikkal fizettetik meg a válságadók terheit, míg a bankok esetében az adóáthárítás jelenleg szinte még csak a jól fizető adósokat sújtja. Kiemelte: a különadók áthárítása már a kezdetektől “több mint evidens” volt, hiszen azok a forgalmi adó mintájára nem a nyereséget, hanem az árbevételt érintik.

Az ellenzéki politikus felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hétfői évértékelő beszédében térjen ki a különadókra, és nyilatkozzon arról, miként kívánja kezelni hosszú távú hatásait.

Szanyi Tibor szerint a kormányfőtől választ várnak arra is, miként tudja a kabinet megoldani az “energiaszegénység problémáját”, vagyis hogyan kíván segíteni a jelenleg a lakosság 85 százalékának, azoknak, akik jövedelmük legalább 25 százalékát energiahordozókra költik.

Szén Gabriella, az MSZP gyöngyösi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a különadók áthárítása nemcsak a lakosságot, hanem az önkormányzatokat is rendkívül hátrányosan érinti. A politikus példaként említette a mátraházi idősotthon májustól tervezett bezárását, amelynek következtében negyven dolgozó válhat munkanélkülivé, illetve száz idős ember kerülhet más intézményekbe, akaratlanul is kiszorítva ezzel legalább 70-80 oda jelentkezőt.