Szarvas Ferenc lesz a MÁV új elnöke

Szarvas Ferencet nevezi ki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának a nemzeti fejlesztési miniszter – közölte a tárca. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója augusztus elsején foglalja el új pozícióját.

hirdetés

Andrási Miklós, a vasúttársaság jelenlegi vezetője július 31-ig a helyén marad, utána közös megegyezéssel távozik a cég éléről. A miniszter a MÁV Zrt. igazgatóságát és felügyelő bizottságát július 31-i hatállyal visszahívja, és a vezető testületek új tagjait augusztusig nevezi ki.

Szarvas Ferenc közgazdasági és jogi végzettségű, 2000 óta vezeti az Államadósság Kezelő Központot, korábban a Malév elnöke, valamint több magyarországi bank vezetője, és az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese is volt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint tapasztalatai alkalmassá teszik arra, hogy az új közösségi közlekedéspolitikai koncepció részeként a MÁV szerkezeti átalakításával kapcsolatos szakmai-társadalmi vita lefolytatását, majd az új stratégia végrehajtását irányítsa. Utódlásáról az ÁKK élén a nemzetgazdasági miniszter gondoskodik.

A nemzeti fejlesztési miniszter az utasok jobb kiszolgálását, a vasúttársaság működésének ésszerűsítését, hatékonyabbá tételét, a vasút és a vasutasok társadalmi megbecsültségének helyreállítását várja az új vezetőtől – közölte a NFM.