Szász szigorú ellenőrzést ígér a bankoknak

A bankok esetében szigorú ellenőrzést ígér Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) július elsején kinevezett elnöke, aki szerint akár milliárdos bírságokat is kiszabhat a felügyelet – derül ki a Magyar Nemzetben megjelent interjúban.

hirdetés

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény és a fogyasztóvédelmi törvény alapján kirívó, jelentős létszámú ügyfélkörnek jogtalan hátrányt okozó esetekben a felügyelet akár maximum kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhat a vétséget elkövető pénzügyi intézményekre – mondta az interjúban Szász Károly.

Hozzátette: emellett most folyik az a harminc intézményt érintő vizsgálatuk, amelyben áttekintik, hogy a bankok, pénzügyi vállalkozások az elmúlt időszakban a magatartási kódexben előírt külső okok nyomán miképp változtatták vagy éppen nem módosították a hitelkamatokat.

Szász Károly a lapnak elmondta, hogy a PSZÁF olyan javaslatcsomagot dolgoz ki, amely a devizahitelek átváltásakor a vételi és az eladási árfolyam különbözetéből fakadó veszteségtől megkímélné az adósokat.