Száz éves a pécsi születésű belgrádi zeneművész

A belgrádi zeneakadémián ünnepelték tanítványai Andreja Preger pécsi születésű zongoraművészt 100. születésnapja alkalmából vasárnap.

hirdetés

Andreja Preger nagy példaképe, Johann Sebastian Bach egyik művéből, az Olasz koncertből adott elő részletet az ünnepségen. A Blic című belgrádi napilap tudósítása szerint egyik tanítványa megjegyezte: a professzor az egyetlen pianista, aki végigzongorázta a századot, annyi életerő és energia van benne, hogy egy pillanatig sem érződik rajta a 100 év.

A születésnapi köszöntő után az akadémiai hallgatók adtak koncertet Preger tiszteletére. A pátriárka korú művész azt kívánta tanítványainak, hogy továbbra is úgy dolgozzanak, ahogy ő tanította őket. Kollégái végül Preger életéből összeállított rövid videókollázst vetítettek le.

Rajko Maksimovic neves belgrádi zeneszerző az MTI-nek elmondta, hogy amikor születésnapján, március 20-án fölkereste Andreja Pregert belgrádi otthonában, látogatása alatt folyamatosan csengett a telefon: Párizsból, Bécsből és a világ számos más részéből hívták, köszöntötték. A zongoraművész elárulta Maksimovicnak, hogy még mindig naponta odaül a zongorához és gyakorol.

Andreja Preger az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1912. március 20-án látta meg a napvilágot Pécsett, zsidó családban.

Apja magyar volt, édesanyja szlovák. Már ötéves korában zongorázott, kilencéves volt, amikor a család Zágrábba költözött, ott folytatta tanulmányait. 1936-ban a zenei stúdiumok mellett Lipcsében elvégezte a jogi egyetemet is. A diploma megszerzése után ügyvédként dolgozott Zágrábban, de a II. világháború kitörése, a fasiszta Független Horvát Állam megalakulása után, 1941-ben Splitbe, a dél-dalmáciai kikötővárosba ment, majd onnan Olaszországba, ahol magániskolát alapított és pedagógusként dolgozott. Itália 1943-as eleste után csatlakozott a jugoszláv partizánokhoz és barátaival színházat alapított.

A világháború után kezdett foglalkozni a zenével. Mint szólista és kamarazenész játszott az összes jugoszláv zenekarral és föllépet 17 európai országban, öt nagy turnéja volt az Egyesült Államokban és Kanadában, négy pedig a volt Szovjetunióban. Részt vett számos nagy nemzetközi fesztiválon és több mint 30 évig tanított a belgrádi zeneakadémián.

Andreja Preger alapította a szerb zeneművészek szövetségét. 95. születésnapjára monográfia jelent meg róla Stolece uz muziku (Évszázad a muzsika mellett) címmel.