Századvég: fél év után is változatlanok az erőviszonyok

A Századvég Alapítvány változatlan erőviszonyokat mért a pártok támogatottságában fél évvel az országgyűlési választások után.

hirdetés

A november 19-23. közötti felmérése szerint a Fidesz-KDNP-re “most vasárnap” a megkérdezettek 45, míg az MSZP-re 12%-a szavazna; a kutatás a Jobbiknak 8, az LMP-nek pedig 4%-os támogatottságot jelzett.

Az MTI-hez eljuttatott kutatási összegzés szerint az elmúlt húsz évben a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan pártszövetség, amely kimagasló társadalmi támogatottságát ilyen hosszú időintervallumban is képes volt megőrizni.

A kormányzó pártok az előző, októberi adatfelvételhez képest két százalékot veszítettek a támogatottságukból, míg a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP egy százalékot szerzett.

A megkérdezettek több mint negyede (28 százaléka) nem nevezett meg támogatandó pártot; ők vagy nem tudtak, vagy nem akartak a kérdésre válaszolni.

A válaszadók három százaléka ugyanakkor legszívesebben valamelyik, jelenleg parlamenten kívül lévő pártot juttatná az Országgyűlésbe – írták. A Századvég összegzése szerint a “részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók” között a Fidesz-KDNP előnye még stabilabbnak tűnik, mert a kormánypártoknak több mint négyszeres a támogatottsági fölénye (66 százalék) a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest (15 százalék).

Ebben a választói csoportban a Jobbikra 11 százaléknyian szavaznának, az LMP a bejutási küszöböt kismértékben meghaladó támogatottsági szinten áll (6 százalék). A biztos szavazó pártválasztóknak csak két százaléka nyilatkozott úgy, hogy más pártra adná voksát egy most esedékes parlamenti választáson.

A Századvég mostani felmérésénél a részvételi hajlandóság 53 százalékos szintjét mérte, ami két százalékponttal kevesebb az októberi adatfelvételhez képest. Az alapítvány a közvélemény-kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett.

A Szonda Ipsos ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra hasonló felmérését. A Népszabadságban ismertetett adatok szerint egy “most vasárnapi” választáson a Fidesz-KDNP-re a megkérdezettek 37, az MSZP-re 10, a Jobbikra 4, míg az LMP-re 2 százaléka szavazna. A november 16-23. közötti, ezerötszáz felnőtt megkérdezésén alapuló felmérés adatai szerint az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik párt tábora csökkent, több jele mutatkozik a politikától való távolságtartás terjedésének.