Százmilliós elvonás a Budapesti Fesztiválzenekarnál

A Budapesti Fesztiválzenekar alapítvány kuratóriumának elnöksége szombaton válságmegbeszélést tartott, mivel a főváros és a kulturális tárca kilátásba helyezte, hogy 75, illetve 100 millió forinttal csökkenti a BFZ támogatását.

hirdetés

Az elnökség úgy látja, hogy a zenekar közpénztámogatásának csaknem 20%-os csökkentése súlyosan veszélyeztetné a zenekar hazai és nemzetközi koncert-kötelezettségeit. Ezért feltétlenül további tárgyalásokat tartanak szükségesnek a helyzet megoldására – mondta el Körner Tamás, a zenekar igazgatója az MTI-nek. Elsősorban a fővárossal és a szaktárcával kívánnak egyeztetni, de mindenkivel tárgyalnának, aki szerepet vállalhat a megoldásban, a partnerek köre korlátlan – fűzte hozzá.

A Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóját néhány napja levélben és szóban is értesítette Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, hogy a költségvetés tervezetébe 395 millió forintot, a tavalyinál 75 millióval kevesebbet állítottak be.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára, Szőcs Géza kabinetfőnöke, Elekes Botond pedig levélben értesítette a BFZ vezetését, hogy a költségvetési soron – ahogy tavaly – az idén 450 millió forint támogatásra számíthatnak, de a miniszteri keretből adható plusz 100 milliós részt nem kapják meg.

(MTI)