Szex hármasban: nemi élet terhesen

A legtöbb nő szexuális étvágya és élete megváltozik a gyermekvárás kilenc hónapja alatt és a szülést követően. Mások pedig kénytelenek a testi örömökről lemondani a várandósság ideje alatt. Akárhogy is, mindennek megvan az oka, legyen szó hormonális vagy testi változásokról.

Tévhit, hogy tilos

Nem kell lemondani a szexről csak azért, mert egy pár gyermeket vár. Egészséges várandósság esetén egyáltalán nem tiltott a testi szerelem – igaz, előfordulhat, hogy egyes terhességek alatt nem kívánják az édesanyák az apa közeledését.

– Nincsen két egyforma terhesség sem testi, sem lelki értelemben. És még egy adott terhességen belül sem egyforma mindegyik terhességi nap, hét vagy hónap – mondja dr. Koppán Miklós, a Da Vinci Magánklinika nőgyógyásza. – Hormonális ingadozások, fáradtság, émelygés mind elveheti a szexuális étvágyat. Ahogy a terhesség előrehalad, a testsúly gyarapodása, a háti, deréktáji fájdalom gyakorivá válása további gátló tényezőkké válhatnak. A kismama érzelmei is vámot szedhetnek a szexuális vágyon. Aggodalmak, melyeket a terhesség vált ki a párban, illetve a várt gyermek esetlegesen a kapcsolatra gyakorolt hatásaitól való félelem súlyos nehezékként léphetnek fel az anya mindennapjaiban. A félelem attól, hogy a szexuális aktivitás károsíthatja a terhességet, „bánthatja” a magzatot, jelentősen befolyásolhatja azt, hogy a várandós hölgy hogyan viszonyul a kérdéshez. A kismamák folyamatosan változó önképe szintén módosíthatja szexuális vágyukat.

A doktor úr hozzáteszi, hogy kizárólag a várandós pár komfortérzete határozza meg, milyen pozitúrát választanak, hiszen tévhit, hogy bizonyos testhelyzetek esetlegesen árthatnak a babának.

Mikor kénytelen felhagyni a szexuális tevékenységgel a pár?

Ha a várandós anyuka kórtörténetében koraszülés szerepel, vagy hüvelyi vérzés jelentkezik, nincs mit tenni, nem lehet összebújni a párunkkal. Szintén kizáró ok, ha az anyuka méhnyaka idő előtt rövidül és/vagy nyílik, ha a méhlepény elhelyezkedése kóros – mélyen fekszik, vagy „elölfekvő méhlepénye” van a kismamának, azaz a belső méhszájhoz túl közel van a méhlepény, vagy azt el is éri, esetleg fedi. Ezeken kívül, ha magzatvíz-szivárgás lehetősége merül fel, a nőgyógyász dönthet úgy, hogy eltiltja az anyukát a testi szerelem gyakorlásától.

Szex – újratöltve

A szerencsés párok a terhesség teljes ideje alatt hódolhatnak a testi örömöknek, csupán a szülés utáni, úgynevezett „gyermekágyi időszak”, általános esetben 4-6 hét leteltét kell megvárniuk, hogy újra élvezhessék egymás társaságát – persze, csak ha a kismama lelkileg is felkészültnek érzi magát, és partnerével sok türelemmel, megértéssel tudnak egymás felé fordulni.

– Akár spontán hüvelyi szülése, akár császármetszése volt valakinek, testének szüksége van gyógyulásra, regenerálódásra. Ezen idő alatt a méhnyak esetleges sérülései, a gátmetszés sebe, vagy császármetszést követően a méh falának sebzése, a hasfal rétegei mind meggyógyulnak,  amennyiben a gyermekágyas időszakban ezeken a területeken fertőzés, mechanikai sérülés nem jelentkezett. Ezért a gyógyulási időszakban nem tanácsos ezen szervek igénybevétele – ismerteti dr. Koppán Miklós.

A szülés utáni 6. heti kontrollvizsgálaton a nőgyógyász megnyugtató választ adhat a belső szervek állapotával kapcsolatban, utalva ezzel arra, hogy az újdonsült anyuka újrakezdheti a szexuális életet.

Csak idő kérdése…

Szülés után minden édesanya rendkívül nagy érzelmi változáson megy át. A gyermekkel való együttélés megtanulása, a szoptatás intimitása, a babához való kötődés kialakulása befolyásolják a szexuális étvágyat. A hormonális változások, a fáradtság nem tartanak örökké. A kispapák számára vigasztaló lehet, hogy előbb-utóbb visszatér a szexuális élet is a megszokott kerékvágásba.

Hirdetés