Szili a mandátumszabadság “sárba tiprásáról” beszélt

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Szociális Unió elnöke üdvözli az új országgyűlési törvény megalkotásának kormányzati szándékát, azonban szerinte a kormány által készített tervezet a hazai pártrendszer további bebetonozása érdekében “sárba tiporja” a mandátumszabadság elvét – áll az ellenzéki politikus csütörtöki közleményében.

hirdetés

Szili Katalin szerint a kiemelt jelentőségű igazgatási területeket, állami feladatköröket külön-külön jogszabályok keretében kell szabályoznia a törvényhozásnak, így “természetes”, hogy a sarkalatos törvények sorában kell helyet biztosítani az Országgyűlés működését szabályozó törvénynek.

A Szociális Unió elnöke szerint ugyanakkor a kormány által elkészített tervezet a magyar törvényhozás működési feltételeit szembeállítja a képviseleti demokráciák működési elvével, amikor az egyébként is statikus hazai pártrendszer további bebetonozása érdekében “sárba tiporja” a mandátumszabadság elvét. Szerinte ugyanis azáltal, hogy megtiltja a független képviselők frakcióalapítását, tagadja azon demokratikus alapelvet, miszerint egy-egy képviselő személyében képviseli saját választói értékeit és érdekeit.

Szili Katalin hozzáteszi: az elmúlt ciklusokban a frakciók a Ház alapvető működését befolyásoló, megváltoztató hasonló szabályokat lehetőség szerint ciklus elején, konszenzussal alkották, így a ciklus közben történő hatálybaléptetés “ellentmond a jogállamiság alapelvének, arról nem is beszélve, hogy nélkülöz minden eleganciát”.