Sziliék megvizsgálnák a közmédia működését

Három független képviselő, Szili Katalin, Ivády Gábor és Molnár Oszkár parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a közmédia működésének áttekintésére.

hirdetés

Az MTI-nek szerdán küldött közleményükben azt írták: Lomnici Zoltán korábbi főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének a közszolgálati híradások egyik bejátszásából történő kitakarása felveti a gyanút, hogy a közmédia napi szintű, állandó pártpolitikai befolyás alatt végzi tájékoztató tevékenységét.

Véleményük szerint az ügy miatt a közszolgálati tájékoztatás hitelessége alapjaiban rendült meg, s azt kizárólag egy országgyűlési vizsgálóbizottság állíthatja helyre. Ha bebizonyosodik, hogy sérül a médiatörvényben garantált pártatlan tájékoztatás elve, “a hazai demokráciadeficit tagadhatatlanná válik”, így a parlamenti vizsgálat tétje a köztársaság tekintélye – tették hozzá.

A három független képviselő – akik közül Szili Katalin az MSZP, Molnár Oszkár a Fidesz, Ivády Gábor pedig az LMP képviselője volt korábban – úgy ítéli meg: a konkrét ügy kivizsgálásán túl a politikai elit közös érdeke, hogy a közszolgálati média pártatlanságára vonatkozó garanciális elemek teljesülését parlamenti bizottság vizsgálja meg.

Azt javasolják, a testület a többi között tekintse át, hogy érvényesül-e a közszolgálati hírszerkesztés gyakorlatában a pártpolitikai hovatartozástól független, kiegyensúlyozott tájékoztatás elve, fellelhető-e kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közmédiumokban, illetve vannak-e direkt politikai befolyásra utaló jelek a közszolgálati műsorok szerkesztésében.

A három független politikus közleményéből az is kiderül, hogy mivel a vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők ötöde indítványozhatja, ezért levélben kérik a parlamenti frakciók vezetőit, hogy támogassák kezdeményezésüket.