Színlelt vesztegetéssel tesztetlik rendőröket

Egy készülő törvénytervezet szerint minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálatra számíthatnak a hivatásos állományúak – rendőrök, pénzügyőrök, tűzoltók -, de akár a kormány- és a köztisztviselők is – olvasható a Népszabadságban.

hirdetés

A napilap szerint a javaslat lehetővé tenné, hogy a rendőrség belső bűnmegelőzési osztálya akár színlelt vesztegetési kísérlettel provokáljon rendőrt. A megbízhatósági vizsgálatokat az egész közszférára kiterjedően a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szervezetének tagjai végeznék, akik – szoros ügyészi felügyelet mellett – titkosszolgálati módszereket alkalmazhatnának, illetve visszaélések leleplezése érdekében szabálysértést, de akár kisebb bűncselekményt is elkövethetnének.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: határozottan elutasítják a törvényjavaslatot, mert az bűnözőnek tekinti a rendőrt, és így sérti az állomány tisztességes tagjait, ugyanakkor önkényes eljárásokra adhat lehetőséget.