Szita: a Magyarországon lévő külföldi bankok kövessék az OTP példáját!

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnökeként azt kéri a Bankszövetségtől: az önkormányzatok számára a rögzített árfolyamon való törlesztésnek az OTP Bank által kidolgozott lehetőségét ajánlja a Magyarországon működő külföldi bankoknak is.

hirdetés

Kaposvár fideszes polgármestere a városházán csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kérését azzal indokolta: “a pénzintézeteknek nemcsak a hitelezés és számlavezetés kapcsán kell egy-egy település kegyeiért küzdeni, hanem a felelősségben is osztozniuk kell a válság idején”.

A szövetség társelnöke hangsúlyozta, a felelősség közös, a pénzintézeteknek nemcsak akkor kell sorban állniuk az önkormányzatoknál, amikor a számlavezetésért és a hitelezésért versenyeznek egymással, hanem akkor is, amikor a válságra keres megoldást a világ.  Hozzátette: az önkormányzatok jó adósok voltak eddig is, és azok is kívánnak maradni. A bankoknak is érdekük, hogy a felvett hiteleket időben visszafizessék a települések – jegyezte meg.

“Éppen ezért üdvözöljük az OTP Bank konstrukcióját, amely lehetővé teszi a náluk kötvényt kibocsátó önkormányzatoknak, hogy három éven át rögzített árfolyamon törlesszék adósságukat” – mondta a városvezető, aki a felajánlott lehetőséget “európai megoldásnak” nevezte, egyúttal – közös felelősségvállalást sürgetve – a Bankszövetséget arra kérte, hogy ajánlja más – Magyarországon működő külföldi – bankoknak is ezt a megoldást.

Szita Károly kitért arra, hogy a válság legnehezebb éveiben százezer munkahelyet őriztek meg az önkormányzatok, “miközben az előző kormány 1000 milliárdos elvonással szorította meg a településeket, egyre kisebb mértékben járulva hozzá az oktatási, szociális és egészségügyi feladatok ellátásához”. Az önkormányzatok többsége ezért és a fejlesztési terveik megvalósítása érdekében – uniós támogatással megvalósuló beruházások önrészének biztosításához – döntött külső forrás bevonásáról és kötvénykibocsátásról – tette hozzá.

A politikus közlése szerint 2011 végén 1600 milliárd forint volt az önkormányzati szektor adóssága. A banki tartozás összege 983 milliárd forint volt, ebből 554 milliárd forintnyi – túlnyomó többségük svájci frankon jegyzett – kötvény formájában.