Szívbetegségek ellen védhet egy vérben található fehérje

Egy természetesen előforduló fehérje védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben – idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

hirdetés

Vizsgálataikból kiderült, hogy a PXR jelű receptor molekula segít aktiválni azt a mechanizmust, amely az ereket rugalmasan és lerakódásoktól mentesen tartja.

A PXR vérbeli szintjét bizonyos szerekkel növelni lehet, így el lehetne érni, hogy a szervezet maga védekezzen a szívbetegségek ellen – vélik a Surreyi Egyetem kutatói.

Karen Swales kutatásvezető elmondta, hogy régóta ismerték a szóban forgó fehérje fontos szerepét a májban, ahol a káros melléktermékek kiválogatásában segédkezik. “Most úgy gondoljuk, hogy fontos szerepe lehet abban is, hogy megvédje a szervezetet a kardiovaszkuláris betegségektől” – tette hozzá.

Mint megállapították, a PXR emeli az antioxidáns enzimek szintjét, amelyek képesek csökkenteni az érfal gyulladását, ezzel együtt pedig csökkentik az érelzáródások esélyét is. A tanulmányt a Cardiovascular Research című szakfolyóiratban ismertették részletesen.