Szlovákia: előre hozott választásokat tartanak szombaton

Az önálló Szlovák Köztársaság létrejötte óta már hatodik alkalommal tartanak parlamenti választásokat Szlovákiában szombaton. A választásokon 26 politikai párt listáján csaknem háromezer képviselőjelöltre adhatja le voksát Szlovákia megközelítőleg 4,3 millió választásra jogosult polgára – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke pénteken.

hirdetés

A választásra jogosultak országszerte 5956 választóhelyiségben adhatják majd le szavazataikat. A választóhelyiségeket reggel hét órakor nyitják meg és azok este 10 óráig tartanak nyitva. Igény esetén legfeljebb két órával hamarabb is meg lehet nyitni a választóhelyiségeket, a szavazás azonban ebben az esetben sem tarthat 22 óránál tovább. A szavazás első részeredményei már éjfél előtt nyilvánosságra kerülhetnek, a végeredmények azonban csak a hajnali órákra várhatók a hivatalos eredmények bejelentését pedig vasárnap délre ígéri a Központi Választási Bizottság.

Az utolsó népszámlálás eredményei szerint Szlovákiában csaknem 460 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek, ez az összlakosság 8,5 százalékát jelenti. Mivel a szlovákiai magyar lakosság körében magasabb az idősebb korosztályok részaránya a szlovákiai átlagnál, a szlovákiai magyar választók aránya is magasabb, mint a nemzetiségi megoszlás szerinti 8,5 százalék.

“Jelenleg meghaladhatja a 400 ezret a szlovákiai magyar választók száma” – mondta el az MTI-nek Gyurgyík László szociológus.

Ennek a több mint 400 ezer potencionális szavazatnak a megszerzését leginkább két párt tűzte ki célul Szlovákiában. Ezek egyike a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely 1998-ban jött létre, és olyan szlovákiai magyar jobbközép párt amely a szolidaritás értékeit is felvállalja. A másik ilyen párt a 2009-ben létrehozott, Bugár Béla vezette Most-Híd, amely szlovákiai, magyar többségű jobboldali polgári pártnak vallja magát. A legutóbbi felmérés szerint mindkét párt bejutna a parlamentbe a szombati választásokon, az MKP a szavazatok 5,5 százalékát szerezné meg, a Most-Híd pedig a voksok 7 százalékát kapná.

A szlovákiai parlamenti választásokon azok a határon túl élő szlovákok is szavazhatnak, akik szlovák állampolgársággal igen, de állandó szlovákiai lakhellyel nem rendelkeznek. A választásokon azonban nem vehetnek részt azok a szlovákiai magyarok, akiket magyar állampolgárságuk nyilvános felvállalását követően a szlovák állampolgársági törvény értelmében megfosztottak szlovák állampolgárságuktól, és így nevük nem szerepel a választói névjegyzékben.

“A mérvadó a választói névjegyzék, amennyiben ott nem szerepel az állampolgár, nem szavazhat” – válaszolta az MTI ezzel kapcsolatban feltett kérdésére Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke. Hozzátette: amennyiben az urnabizottság úgy ítéli meg, hogy indokolatlanul húzták ki az adott személy nevét a választói névjegyzékből és rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal, akkor utólag beírhatják a névjegyzékbe. Amennyiben azonban jogosan nem szerepel a jegyzékben, nem vehet részt a szavazáson.