Szlovákia kiadja Rohácot hazánknak

Szlovákia kiadja Jozef Rohácot Magyarországnak – így döntött hétfőn a legfelsőbb szlovák bíróság. A zárt ülésen a testület elutasította Rohác fellebbezését a Nyitra Megyei Bíróság korábbi döntése ellen, amely kiadta őt Magyarországnak.

hirdetés

Rohácot egy Magyarországon kiadott európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe február közepén Szlovákiában. A magyar hatóságok nem hozták nyilvánosságra, miért körözik Rohácot. A sajtóban megjelent értesülések szerint a szlovák férfinak köze lehet Fenyő János vállalkozó 1998 februári meggyilkolásához.

Dusan Danovy, Rohác ügyvédje április elején megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János meggyilkolása kapcsán adták ki. “Igen, így van. Ezt megerősíthetem” – válaszolta az MTI tudósítójának érdeklődésére Danovy. Hozzátette: a magyar hatóságok a gyilkosság elkövetésével gyanúsítják Rohácot. “Mint tettest keresték” – felelte Danovy arra a kérdésre, hogy milyen jogcímen adta ki a magyar rendőrség védence ellen az elfogatóparancsot.

Danovy szerint az a tény, hogy a gyilkosság helyszínén egy sapkában talált hajszál DNS-e megegyezik annak a hajszálnak a DNS-ével, amelyet Roháctól vettek néhány évvel ezelőtti budapesti fogva tartása idején, még nem bizonyíték arra, hogy ő gyilkolt volna. “Ezt a hajszálat nem tekintem objektív és elégséges bizonyítéknak” – mondta az ügyvéd.

A Blikk című budapesti lapban megjelent értesülést, miszerint a nyomozók úgy vélik, hogy Rohác csak közvetítő volt a megbízó és a bérgyilkos között, akinek ő adta a fegyvert is, Danovy nem akarta kommentálni. “Ehhez nem tudok hozzászólni. Az azonban biztos, hogy az értesülés nem tőlem származik” – szögezte le Dusan Danovy.

A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a szándékos emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A tárgyalás végén azonban szabadlábra helyezték őt, mivel a férfi már két évet eltöltött előzetes letartóztatásban.

A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt emelt vádat a szlovák állampolgárságú férfi ellen bűnsegédlettel, továbbá robbanóanyaggal való visszaélés miatt. Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.