“Szokásos” influenza szezonra számít a tiszti főorvos

Idén nem lesz a tavalyinál nagyobb influenzajárvány, “szokásos” szezonra számítanak a szakemberek – mondta az országos tiszti főorvos. Annak ellenére, hogy tavaly sokan kaptak mind szezonális, mind újinfluenza (H1N1) vírus ellen védőoltást, a vakcinát idén is ajánlják – tette hozzá Paller Judit.

hirdetés

Az idei őszi-téli megbetegedési szezonra kora ősszel kell felkészülni, tehát az oltásokat ezekben a hetekben kell kérni. Elmondta, a vírus továbbra is fertőz, és az idén is elsősorban a fiatalok, a várandósok és a súlyos krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek.

Paller Judit közölte, idén novembertől kapható lesz az úgynevezett három komponensű oltóanyag is, amelyben két szezonális vírustörzs mellett benne lesz a H1N1 vírusa is. Az egy komponensű csak a H1N1 vírus ellen véd, de mindkét oltóanyagot ajánlják még akkor is, ha tavaly már megkapta valaki a védőoltást.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy több ok miatt is bizonytalan volt a tavalyi influenzaszezon oltási programja. “Egy cég  kapzsisága, a logisztikai betlizés és a kommunikációs hibák” okozták az elbizonytalanodást – fejtette ki Szócska Miklós, aki kiemelte, idén ez másként lesz. Úgy vélte, hogy az említett problémák miatt egy járvány esetén nem lett volna képes hatékonyan védekezni.

Szócska Miklós leszögezte, hogy szervezeti, gazdasági vizsgálat indult, annak lezárulta után tájékoztatják a közvéleményt, az oltóanyagot gyártó cég (Omninvest) működésének pedig transzparensnek kell lennie.

Az egészségügyi államtitkár szerint a szakmai kérdésekbe a politika beavatkozott, azonban az államtitkár leszögezte, ez is másként lesz a jövőben, mert “a politika ezennel kivonul erről a területről”, és a jövőben csak szakmai kérdésként kezelik az influenzát.