Szonda Ipsos: távolodik a lakosság a pártoktól

Az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik párt tábora csökkent, több jele mutatkozik a politikától való távolságtartás terjedésének – olvasható a Népszabadságban a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye. 45 százalék lett a politikától távolra kerülők aránya.

hirdetés

A választói aktivitási szint pedig nagyon mérsékelt, mindössze 41 százalék. A Fidesz nagyjából 150 ezer támogatót veszített: az októberi közvélemény-kutatáskor mért 39 százaléka 37-re mérséklődött az összes választópolgár körében. A szocialistáknak 10, a Jobbiknak 4 százalékos a támogatottsága, ezek is alatta maradnak a korábbi hónapok eredményeinek. Az LMP két százalékon maradt.

Különösen a radikális párt esetében nagyok a változások, hiszen a nyár közepén még a választókorúak 8-9 százalékát maga mögött érezhette.

A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék. A Jobbik eddig folyamatosan meghaladta a 10 százalékot, most ez alá szorult. Az LMP pedig továbbra is alatta marad az ötszázalékos küszöbnek.

A Jobbik megtartotta ötszázalékos szavazótáborát a fővárosban, de vidéken tízről öt százalékra esett vissza támogatói aránya. A fiatalok és a középrétegek körében azonban átlagot meghaladó a pozíciója.

A Fidesz támogatói főleg a vidékiek, a fiatalok vagy középkorúak, középosztálybeliek. Az MSZP táborát pedig az 50 év felettiek, nagyvárosokban élők, budapestiek alkotják. Az LMP-hez főképpen a fővárosiak, a fiatalok és a szellemi munkát végzők kötődnek.